BiH

vijeće ministara bih

Košarac nakon imenovanja Ćuluma i Milinovića: Blokade su bile nepotrebne

14/07/2020

Košarac je izrazio nadu da je period blokada prošlost i naglasio da sada treba pokušati nadoknaditi izgubljeno vrijeme

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je postupak blokade imenovanja na nekoliko važnih funkcija u zajedničkim institucijama BiH bio nepotreban jer je izborna volja građana RS manifestovana pobjedom SNSD-a i koalicionih partnera.

Košarac vjeruje da su partneri iz Federacije BiH /FBiH/ svjesni institucionalnog kapaciteta i snage institucija RS i njenog političkog predstavljanja i da se taj postupak više neće ponavljati.

On je napomenuo da to nije bila politika koja dolazi iz RS, već politika zasnovana u FBiH i potrebi određenih političkih struktura da budu dominantne.

Prema njegovim riječima, usporavanje jačanja interesa RS bilo je vidljivo u prethodnom periodu, blokadom imenovanja određenih lica na vrlo odgovorne pozicije.

“Za nas to nije prihvatljivo, jer RS ima svoj izborni proces, organe i institucije i predstavnike na zajedničkom nivou čija je primarna politička obaveza da zastupaju interese RS”, rekao je Košarac novinarima na Sokocu, komentarišući današnju deblokadu imenovanja.

On je izrazio žaljenje što je potrošeno mnogo vremena na konstituisanje Savjeta ministara, jer su određene političke snage željele da bude minimizirana izborna volja građana.

Košarac je izrazio nadu da je period blokada prošlost i naglasio da sada treba pokušati nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara u Sarajevu za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH imenovan je Darko Ćulum, a za direktora Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.