Reakcije iz SNSD-a

Košarac: Očekivao sam da će Zvizdić podnijeti ostavku

stasa-kosarac-parlament-bih

On je naglasio da situaciju neće promijeniti ni sazivanje sjednice proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma, što je Zvizdić jučer najavio

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je očekivao da aktuelni predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, a ne da u javnost iznosi lažne optužbe o tome da SNSD navodno blokira rad Parlamenta BiH.

“U svakoj normalnoj zemlji apsolutno su nespojive čelne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. I po Ustavu BiH te funkcije su nespojive i to je jasno svima, osim Denisu Zvizdiću i njegovom stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću”, rekao je Košarac Srni komentarišući optužbe Zvizdića da SNSD blokira formiranje komisija i rad Parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, Zvizdić bi trebalo da pročita poslovnik Predstavničkog doma i da tamo pronađe odgovor na pitanje ko zaista blokira formiranje i rad zajedničkih institucija u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

“Stalne komisije i zajednička radna tijela oba doma parlamenta, a pogotovo rukovodstva tih komisija, ne mogu se birati ako se ne zna ko u Parlamentu BiH čini vlast, a ko opoziciju. Normalno je i logično da predstavnici vlasti čine rukovodstva najznačajnijih komisija, dok zakon propisuje da predstavnik opozicije bude na čelu Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom. To bi neko trebalo da objasni Zvizdiću i njegovoj stranci, koja u Predsjedništvu BiH uporno krši Ustav i zakone jer blokira imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara”, pojasnio je Košarac.

On je dodao da odgovor na pitanje ko u Parlamentu BiH predstavlja vlast, a ko opoziciju može da se dobije jedino glasanjem o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg, te ministara i zamjenika u Vijeću ministara.

“Tek poslije toga možemo pristupiti izboru i konstituisanju stalnih komisija i zajedničkih radnih tijela i nastaviti normalno da radimo. Sve dok SDA u Predsjedništvu BiH krši Ustav i Zakon u Vijeću ministara i sve dok dva člana Predsjedništva BiH, izabrana bošnjačkim glasovima, uzurpiraju ustavna prava srpskog naroda i Republike Srpske, druge institucije, uključujući i Parlament BiH, ne mogu normalno da rade”, poručio je Košarac.

On je naglasio da situaciju neće promijeniti ni sazivanje sjednice proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma, što je Zvizdić jučer najavio.

“Prema poslovniku, prošireni Kolegijum nadležan je da donosi odluke o tačkama dnevnog reda sjednice, ali nema nadležnost da odlučuje o sazivanju redovne sjednice doma. Moguće je da Zvizdić i SDA opet planiraju neki pokušaj kršenja poslovnika i preglasavanja Srba, što može samo dodatno da pogorša krizu u kojoj se BiH nalazi”, rekao je Košarac.

On je poručio Zvizdiću da institucije Republike Srpske i SNSD odavno ukazuju na ogromnu štetu koju, zbog neformiranja novog Vijeća ministara, trpe svi građani BiH.

“Svi građani trpe posljedice ucjenjivačke politike, koju u Predsjedništvu BiH provodi SDA. Nadamo se da će SDA odustati od takve politike i da će, imenovanjem novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, omogućiti da zajedničke institucije funkcionišu normalno, u skladu sa Ustavom i zakonima”, zaključio je Košarac.