Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar ekonomije

Košarac od delegacije EBRD-a zatražio da u projektima RS tretiraju kao i FBiH

kosaraca ebrd
Foto: MVTEO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je u Sarajevu na sastanku s direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl insistirao na jednakom pristupu realizaciji projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti da EBRD, osim dosadašnjih partnera UNDP-a i FAO-a, bude formalni implementacioni partner BiH za Zeleni klimatski fond.

Zeleni klimatski fond

Istaknuto je da je to preduslov za uključivanje BiH u programe EBRD-a za “zelene” gradove i “ozelenjavanje” finansijskog sistema, te pristupanje sredstvima Zelenog klimatskog fonda kroz pomenute programe.

Košarac je u svojstvu kontakt tačke BiH za Zeleni klimatski fond, istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija, dati potrebnu saglasnost EBRD-u da bude implementaciona agencija za sredstva tog fonda, pod uslovom da projekti budu jednako zastupljeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

-Mi smo opredijeljeni za saradnju sa EDRD-om, ali insistiramo na jednakom pristupu u realizaciji projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ukoliko uočimo diskriminatorni odnos EBRD-a prema Republici Srpskoj u realizaciji projekata, povući ćemo saglasnost, nakon čega ova banka gubi status našeg partnera za korištenje sredstva Zelenog klimatskog fonda za projekte u BiH – naglasio je Košarac.

Naveo je da je potpuno neprihvatljiva praksa određenih institucija EU da politički uslovljavaju Republiku Srpsku blokadom određenih projekata, te naglasio da institucije Republike Srpske postupaju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodao je da Republika Srpska uvijek ima spremne razvojne projekte, u skladu sa zvaničnom politikom svojih institucija.

-Politička uslovljavanja EU negativno utiču na odnose u BiH i dodatno komplikuju situaciju u zemlji. Budući da je EBRD institucija međunarodnog karaktera, očekujem da neće podleći pritiscima evropskih zvaničnika, te da će nastaviti saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH na obostranu dobrobit – rekao je Košarac.

EBRT nastavlja s projektima

Direktorica Naessl je ponovila stav da će EBRD nastaviti s pripremom i implementacijom projekata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Kada je riječ o programu za “zelene” gradove, na sastanku je istaknuto da su u taj instrument do sada bili uključeni gradovi Banja Luka, Sarajevo, Zenica i Brčko, ali da nisu imali pristup finansiranju iz Zelenog klimatskog fonda putem EBRD-a.

-Važno je da u ovaj instrument uključimo Doboj, Istočno Sarajevo i druge opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bi se otvorila mogućnost da imaju pristup donatorskim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, te tehničku asistenciju i koncesione zajmove kod EBRD-a – naglasio je Košarac.

Direktorica Naessl informisala je ministra Košarca i o Instrumentu za “ozelenjavanje” finansijskog sistema, čiji je cilj ojačati kapacitete finansijskih institucija kako bi bolje upravljale rizicima koji se odnose na klimatske promjene u njihovom portfoliju, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.