Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Košarac: Poduzeli smo sve korake na saniranju posljedica širenja afričke svinjske kuge

kosarac dom naroda
Foto: Amer Kajmović/FENA

Košarac je naglasio da je Ministarstvo donijelo odluku o formiranju zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kug

Na 7. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegat Želimir Nešković postavio je pitanje ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu šta će to minstarstvo puduzeti za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, osim što je upućen zahtjev da se iz tekućih rezervi budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM.

Košarac je naglasio da je Ministarstvo donijelo odluku o formiranju zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge, te da je BiH kredibilno, na vrijeme, nakon pojave ove bolesti u BiH, odmah obavijestila nadležna tijela Evropske unije.

-Sastanci Centra za kontrolu se održavaju jednom sedmično, dok se u saradnji sa veterinarskim službama redovno podnose izvještaju Evropskoj komisiji. Evropskoj komisiji i Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja upućen je zahtjev za pomoć, što je rezultiralo organizacijom ekspertske misije u BiH. Cilj te misije je bila procjena epidemiološke situacije u BiH. Jedan dio pomoći očekujemo već ove sedmice – najavio je Košarac.

Dodao je da je analizom utvrđeno da virus koji je prisutan u BiH genotipom odgovara virusu koji se nalazi u Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji, te da su ga u našu zemlju donijele divlje svinje.