Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisiji davno istekao mandat

Košarac poništio konkurs: Ko će riješiti spor oko HE na Drini koju grade RS i Srbija?

ponisten konkurs kosarac

Konkurs za izbor nove Komisije za koncesije poništen bez obrazloženje. Ustavni sud tražio da se do 28. oktobra riješi spor po apelaciji 24 državna parlamentarca

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poništio je konkurs za izbor nove Komisije za koncesiju BiH. Ova odluka objavljena je u Službenom listu bez obrazloženja. Aktuelnom sastavu Komisije davno je istekao mandat. Pored toga u aktuelnom sastavu gotovo su svi penzioneri.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, od sedam članova tri su već 2018. godine penzionisana. Od preostala četiri tri su trebala prošle godine u penziju, ali im ipak nije prestao radni odnos.

No, ni to nije sve. Upravo ovoj Komisiji Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i RS vezi sa projektom Hidroelektrane Buka Bijela na Drini naložio da sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Naime, RS ovu hidroelektranu na Drini planira graditi sa susjednom Srbijom. Parlamentarci su tražili da se preispita zakonitost odluke i da se ona poništi smatrajući da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država BiH.

U međuvremenu je jedan član Komisije i to Mensur Šehagić podnio je tužbu Sudu BiH smatrajući da je aktuelni sastav ove komisije nelegalan i nelegitiman jer preostala četiri člana državne komisije ne održavaju ni nacionalnu ni teritorijalnu zastupljenost koja je u ovom slučaju izuzetno važna.

Dodaje i kako u državnoj komisiji nema nijednog pravnika, zbog čega postavlja pitanje i stručnosti komisije koja treba donijeti odluku. O svemu ovome informirao je Sud BiH, koji u upravnom sporu sada treba da odluči o legalnosti rada komisije. Naveo je da više od godinu dana Komisija radi bez dva člana iz Federacije, i jednog iz Brčko distrikta, a nakon što su starim članovima mandati istekli.

Komisija za koncesije treba prema odluci Ustavnog suda, zauzeti stav do 28. Oktobra, a ukoliko se to ne desi, sve se vraća Ustavnom sudu. Treba naglasiti da je koncesiju na izgradnji HE Buka Bijela dobila firma u kojoj Elektroprivreda Srbije ima većinski dio.

Zastupnici Predstavničkog doma u apelaciji traže da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom mogu biti donesene isključivo na nivou BiH.