BiH

Komisiji davno istekao mandat

Košarac poništio konkurs: Ko će riješiti spor oko HE na Drini koju grade RS i Srbija?

12/10/2021

Konkurs za izbor nove Komisije za koncesije poništen bez obrazloženje. Ustavni sud tražio da se do 28. oktobra riješi spor po apelaciji 24 državna parlamentarca

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poništio je konkurs za izbor nove Komisije za koncesiju BiH. Ova odluka objavljena je u Službenom listu bez obrazloženja. Aktuelnom sastavu Komisije davno je istekao mandat. Pored toga u aktuelnom sastavu gotovo su svi penzioneri.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, od sedam članova tri su već 2018. godine penzionisana. Od preostala četiri tri su trebala prošle godine u penziju, ali im ipak nije prestao radni odnos.

No, ni to nije sve. Upravo ovoj Komisiji Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i RS vezi sa projektom Hidroelektrane Buka Bijela na Drini naložio da sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Naime, RS ovu hidroelektranu na Drini planira graditi sa susjednom Srbijom. Parlamentarci su tražili da se preispita zakonitost odluke i da se ona poništi smatrajući da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država BiH.

U međuvremenu je jedan član Komisije i to Mensur Šehagić podnio je tužbu Sudu BiH smatrajući da je aktuelni sastav ove komisije nelegalan i nelegitiman jer preostala četiri člana državne komisije ne održavaju ni nacionalnu ni teritorijalnu zastupljenost koja je u ovom slučaju izuzetno važna.

Dodaje i kako u državnoj komisiji nema nijednog pravnika, zbog čega postavlja pitanje i stručnosti komisije koja treba donijeti odluku. O svemu ovome informirao je Sud BiH, koji u upravnom sporu sada treba da odluči o legalnosti rada komisije. Naveo je da više od godinu dana Komisija radi bez dva člana iz Federacije, i jednog iz Brčko distrikta, a nakon što su starim članovima mandati istekli.

Komisija za koncesije treba prema odluci Ustavnog suda, zauzeti stav do 28. Oktobra, a ukoliko se to ne desi, sve se vraća Ustavnom sudu. Treba naglasiti da je koncesiju na izgradnji HE Buka Bijela dobila firma u kojoj Elektroprivreda Srbije ima većinski dio.

Zastupnici Predstavničkog doma u apelaciji traže da se koncesija poništi jer odluke u vezi s državnom imovinom mogu biti donesene isključivo na nivou BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.