Košarac: Poslanici SNSD-a neće danas doći na zasjedanje Parlamenta BiH

BiH

kosarac snsd

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najavio je da poslanici ove stranke neće učestvovati u radu današnje sjednice ovog doma, navodeći da SNSD “neće biti dopuna nikome na nivou BiH”.

“SNSD je opozicija i nećemo učestvovati u radu današnje sjednice, zbog političke bratske ljubavi između SDS-a i SDA onda kada treba štititi njihove kadrove, zbog odnosa na prošloj sjednici kada je SDA ‘horski stala’ u zaštitu Dragana Mektića, koji proizvodi štetu RS-u”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, ističući da je to legitimno pravo SNSD-a.

Košarac je podsjetio da je člana Kolegijuma Predstavničkog doma Šefika DŽaferovića na tom mjestu “sačuvao” SDS, a da je ministra bezbjednosti Dragana Mektića “sačuvala” SDA.

Navodeći da “osovina” SDA-SDS potpuno funkcioniše, Košarac je poručio da, ukoliko imaju kapacitet, na današnjoj sjednici imaju i mogućnost da legitimno usvajaju akte koji su na dnevnom redu.

On je istakao da je SNSD od prvog dana opozicija neuspješnoj vlasti na nivou BiH, koja je izborni gubitnik i pod patronatom je dijela međunarodne zajednice.

“SNSD neće biti dopuna nikome na nivou BiH, SNSD vodi odgovornu politiku i pitanje za one koji misle da jesu vlast na nivou BiH je da li imaju većinu i da li danas mogu imati kvorum”, rekao je Košarac.

On je naveo da je SNSD ozbiljna politička partija da bi bila samo u funkciji obezbjeđivanja kvoruma ili da bi, eventualno, “bila prohodna za neku vrstu odlučivanja na nivou BiH”.

Prema njegovim riječima, institucije BiH ne funkcionišu osim kada je neophodno izvršiti neku kadrovsku promjenu i učiniti nešto protiv Republike Srpske.

“Aktuelna vlast na nivou BiH četiri godine je činila sve protiv Srpske, bilo da je riječ o političkoj ili finansijskoj šteti. Ona je usporavala njen ustavni kapacitet i političku potenciju da se nastavi dalje razvijati onako kako to institucije Srpske žele”, napomenuo je Košarac.

“Ako postoji većina i politička odgovornost kod onih koji su radili protiv Srpske četiri godine danas je prilika da održe sjednicu i usvajaju akte”, kaže Košarac.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas na hitnoj sjednici da razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, po hitnom zakonodavnom postupku.