Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjske trgovine

Košarac razočaran jer nije formiran ekspertski tim za Trgovsku goru

stasa kosarac (1)

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda – pojasnio je Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je razočarenje što je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara skinuta odluka koja se tiče formiranje ekspertskog tima u vezi s problemom Trgovske gore gdje je planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.

Podvukao je da je Ministarstvo na osnovu mišljenja nadležnih institucija iz oba bh. entiteta i BiH predložilo strukturu ekspertskog tima za Trgovsku goru, a o svemu su obaviješteni i načelnici općina koje su u slivu rijeke Une i koji su dali saglasnost.

– Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda – pojasnio je Košarac.

Izrazio je uvjerenje da takav zahtjev ministrice nema političku pozadinu, a istovremeno je izrazio i nadu da će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministra to pitanje biti razmatrano i da će biti formiran ekspertski i pravni tim jer je neophodan jedinstven stav da je izgradnja takvog odlagališta za BiH neprihvatljiva.

Najavio je nastavak aktivnosti u tom smislu jer smatra da je veoma važno zaštiti oko 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une kao i okoliš 13 općina koje se nalaze na tom području.

Ministar tvrdi da je Hrvatska planirala nekoliko miliona eura u ovoj godini kada bi trebala biti urađena studija izvodljivosti, a ta sredstva su planirana i za medijsku kampanju te za osiguranje izgradnje odlagališta na tom prostoru.

Na prvobitno predloženom dnevnom redu bilo je predviđeno razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.