BiH

Ministar vanjske trgovine

Košarac razočaran jer nije formiran ekspertski tim za Trgovsku goru

30/06/2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda - pojasnio je Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je razočarenje što je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara skinuta odluka koja se tiče formiranje ekspertskog tima u vezi s problemom Trgovske gore gdje je planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.

Podvukao je da je Ministarstvo na osnovu mišljenja nadležnih institucija iz oba bh. entiteta i BiH predložilo strukturu ekspertskog tima za Trgovsku goru, a o svemu su obaviješteni i načelnici općina koje su u slivu rijeke Une i koji su dali saglasnost.

– Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda – pojasnio je Košarac.

Izrazio je uvjerenje da takav zahtjev ministrice nema političku pozadinu, a istovremeno je izrazio i nadu da će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministra to pitanje biti razmatrano i da će biti formiran ekspertski i pravni tim jer je neophodan jedinstven stav da je izgradnja takvog odlagališta za BiH neprihvatljiva.

Najavio je nastavak aktivnosti u tom smislu jer smatra da je veoma važno zaštiti oko 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une kao i okoliš 13 općina koje se nalaze na tom području.

Ministar tvrdi da je Hrvatska planirala nekoliko miliona eura u ovoj godini kada bi trebala biti urađena studija izvodljivosti, a ta sredstva su planirana i za medijsku kampanju te za osiguranje izgradnje odlagališta na tom prostoru.

Na prvobitno predloženom dnevnom redu bilo je predviđeno razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.