Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac: Sarajevo nije promijenilo ćud prema Srbima

kosarac

Šef Kluba SNDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da incident sa lijepljenjem plakata sa mrtvačkom glavom na ulazu u Ambasadu Srbije u BiH govori da Sarajevo nije promijenilo svoju političku i nacionalnu ćud kada je riječ o odnosu prema Srbima.

Košarac kaže da incident govori o političkoj klimi koju proizvode bošnjačke političke organizacije, kao i da se u Sarajevu ništa ne dešava slučajno.

“Sarajevo nije promijenilo svoju političku i nacionalnu ćud kada je riječ o odnosu prema Srbima u BiH i uopšte srpskom narodu jer da jeste definitivno bi bilo koja od političkih struktura koja dominantno okuplja bošnjački narod reagovala i osudila takvo ponašnje”, rekao je Košarac.

On je istakao da to još jednom potvrđuje da postoji sinteza političkih stranaka koje okupljaju bošnjački narod i nevladinog sektora čiji je dio u Sarajevu bio mobilisan sa jasnom namjerom da pošalje ružnu poruku.

“Ono što dodatno usložnjava situaciju jeste poruka lidera tih nevladinih organizacija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH. Mislim da je politika Dodika kao predsjednika RS-a isključivo orijentisana na ustavni kapacitet RS-a i poziciju srpskog naroda u BiH koja je u skladu sa evropskim standardima, odnosno sa regulativama koje definišu ljudska prava i slobode”, napomenuo je Košarac.

On je dodao da je zvanična politika predsjednika RS-a zaštita prava ljudskih sloboda svih građana Srpske, ali i vođenje odgovorne politike prema srpskom narodu u BiH.

“U Sarajevu se ništa ne dešava slučajno. Postoji potpuna sinteza političkog djelovanja između političkih organizacija i nevladinog sektora, pa je iskorišten jučerašnji Dan državnosti Srbije da se napravi vrsta pritiska na sve ono što u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom obavlja Republika Srpska i Srbija”, istakao je Košarac.

On je ocijenio da je ovo jedna vrsta kampanje protiv bazičnih interesa Srba sa obje strane Drine i pritisak koji se proizvodi u Sarajevu da bi se pogoršali odnosi između Srba i Bošnjaka u BiH.

“Svaki put u kreiranju odnosa Srba i Bošnjaka uvijek je bošnjačka strana proizvodila određenu vrstu konflikta. Sjetimo se Potočara, kao i ovog incidenta u Sarajevu, a to govori da nema političke zrelosti kod bošnjačke komponente da uvaži nacionalni interes srpskog naroda”, konstatovao je Košarac.

Nepoznate osobe su naveče u srijedu, 14. februara, na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu zalijepila plakat na kojem je nacrtana mrtvačka glava, a ispod koje piše “Četnici kostobacani”.