Košarac: Skandalozni pritisci Turske da se zbrani FETO u BiH

majkic kosarac snsd parlament bih
Foto: I. Kralj

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je kao skandalozne turske pritiske na vlasti u BiH da zabrane djelovanje organizacije FETO, sveštenika Fetulaha Gulena, koji je optužen od Ankare za organizovanje puča u julu prošle godine.

Govoreći o novim i ponovljenim zahtjevima o protjerivanju “gulenovaca” iz BiH, koje je predsjednik turske skupštine prenio bošnjačkim parlamentarcima koji borave u toj zemlji, Košarac je za “Euroblic” rekao da je neprihvatljivo podaničko ponašanje političkih predstavnika Bošnjaka prema vlastima u Ankari.

On je istakao da je krajnje neobično da vlasti jedne države diktiraju vlastima u drugoj zemlji kako da se ponašaju.

“Poznato je kakav stav Turska ima prema Fetulahu Gulenu i njegovoj organizaciji, ali mi nije jasno kakve to veze ima sa BiH i zašto bi ovu zemlju na bilo koji način doticali unutrašnji problemi jedne daleke države. Posebno ako ne postoji nijedan dokaz da FETO u BiH radi nešto nezakonito”, poručio je Košarac.

Kako su prenijeli mediji u Turskoj, turski parlamentarci su prije dva dana u Ankari predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću i predsjedavajućem Doma naroda Safetu Softiću ukazali na “hitnu potrebu rješavanja pitanja u vezi sa organizacijom FETO u BiH”, što su njih dvojica, navodno, prihvatili.

Fetulah Gulen živi u dobrovoljnom egzilu u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i odbija optužbe da je organizovao pokušaj nasilne smjene vlasti u Turskoj.

U FBiH, prema navodima federalnih medija, djeluje 15 institucija i ustanova koje se povezuju sa FETO, a ova organizacija posjeduje i medije i turističke organizacije.