Ministar vanjske trgovine

Košarac: Svi nivoi vlasti u BiH treba da pruže podršku u vezi sa Trgovskom gorom

kosarac (1)

Najavio je da će naredne sedmice organizovati sjednicu Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovo je apelovao na nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da pruže maksimalnu podršku i doprinos u rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zahtijevam prvenstveno od Ministarstva inostranih poslova BiH da konačno zauzme proaktivan pristup ovom problemu, jer od politike pasivnog posmatrača korist nemaju ni domaći eksperti, niti pravnici, a ponajmanje naši građani iz opština u slivu Une”, poručio je.

On je pozdravio održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane “Krško” protekle sedmice u Zagrebu, a koji je rezultat dogovora sa ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

“Nakon sastanka sa našim stručnjacima, Fond iz Hrvatske objavio je da Ministarstvo inostranih poslova BiH treba da uputi zvanični zahtjev za prisustvo eksperata iz BiH i učestvovanje prilikom izvođenja ključnih istraživanja na Trgovskoj gori. To je posljednja u nizu potvrda o ispravnosti našeg stava da insistiramo na ozbiljnosti i punom angažmanu ovog ministarstva u rješavanju problema”, naglasio je.

Najavio je da će naredne sedmice organizovati sjednicu Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.

“Koordinacionom tijelu ću predložiti da ponovo zatražimo od Ministarstva inostranih poslova BiH da postupi po zahtjevu i zvanično od Hrvatske zatraži prisustvo i učestvovanje naših eksperata u istraživanjima na Trgovskoj gori”, istakao je.

Ministar je podsjetio na zaključke Predsjedništva BiH, usvojene na prijedlog predsjedavajućeg i srpskog člana Milorada Dodika, o obaveznom postupanju svih nadležnih institucija u BiH u vezi sa predmetnom problematikom.

“Nedopustivo je ignorisanje zaključaka kako Predsjedništva BiH, tako i Savjeta ministara o Trgovskoj gori. Jednako tako, frustrirajući je i indolentni odnos spram problema koji prijeti zdravlju naših građana i ugrožava životnu sredinu. Hrvatska je ozbiljna u namjeri da izgradi sporno odlagalište u našem dvorištu, ali to ne umanjuje obavezu da se u punom kapacitetu borimo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo takve težnje susjedne zemlje”, zaključio je.