Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radna posjeta

Košarac u Bariju potpisuje sporazum za projekt jačanja fitosanitarnog sistema u BiH

kosarac

Vrijednost projekta je oko 1,2 miliona eura, a finansira ga Ministarstvo vanjskih poslova i internacionalne kooperacije Republike Italije u saradnji s Italijanskom agencijom za kooperaciju i razvoj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravit će sutra u radnoj posjeti italijanskom gradu Bariju, gdje će potpisati Operativni sporazum za implementaciju projekta “Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u Bosni i Hercegovini u cilju usklađivanja s EU standardima – PHYTO-BiH”.

Projekt “Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u Bosni i Hercegovini u cilju usklađivanja s EU standardima – PHYTO-BiH”, predstavlja pomoć italijanske vlade fitosanitarnom sektoru u BiH, kroz provođenje aktivnosti u skladu s procesom EU integracija i međunarodnim fitosanitarnim standardom.

Cilj projekta, koji je započet u junu 2019. godine, jeste doprinos jačanju fitosanitarnog sistema u BiH i njegovom postepenom usklađivanju s pravnom stečevinom EU, te usklađivanje tehničkih i organizacijskih vještina i nadležnosti tijela odgovornih za fitosanitarnu dijagnozu i/ili fitosanitarne kontrole i inspekcije (laboratorije i inspekcijske službe) s EU standardima.

Vrijednost projekta je oko 1,2 miliona eura, a finansira ga Ministarstvo vanjskih poslova i internacionalne kooperacije Republike Italije u saradnji s Italijanskom agencijom za kooperaciju i razvoj.

Projekt implementira Međunarodni centar za napredne Mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut u Bariju (CIHEAM Bari) zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH.

Direktni korisnici projekta su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, Poljoprivredni institut Republike Srpske, Fitosanitarna laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci, Federalni zavod za poljoprivredu, Federalni agro-mediteranski zavod, te Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Vlade Brčko distrikta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.