Traže podršku i od Komšića

Kostenik kod Goražda, jedino multietničko selo u istočnoj Bosni: Prave objekat za UNESCO

kostenik

Zahvaljujući pravim komšijskim odnosima mještani žele sačuvati dragocjene elemente zdravog života na selu

Selo Kostenik kod Goražda jedino je multietničko selo u istočnoj Bosni u kojem žive Bošnjaci i Srbi. U njemu žive i pripadnici nacionalnih manjina, konkretno Albanci.

Udruženje za očuvanje tradicije i običaja “Moje selo Kostenik” Novo Goražde s predsjednikom Vahidom Kanlićem na čelu pokrenuo je u posljednje vrijeme niz projekata ne samo da bi očuvao dragocjene elemente suživota i komšijskog života na ovom području već i da bi ukazali na značaj sela kao ćelije države.

-Kako je tokom rata selo u potpunosti izgorjelo, ponosni smo činjenicom da je ostvaren uspješan povratak porodica svih navedenih nacionalnosti, te da iz našeg sela petero djece svakog dana idu u školu, kao i radnici na posao u Novo Goražde i Goražde. Također već punih deset godina održavamo tradicionalno godišnje druženje i susrete uz dolazak i onih koji žive u drugim mjestima u BiH i dijaspori – kazao nam je Kanlić.

Ovih dana članovi ovog udruženja uspješno izvode građevinske radove na sanaciji oštećenog dijela puta u selu Kostenik. Zahvaljujući novčanoj donaciji Vlade Bosanskopodrinjskog Kantona Goražde obezbjeđen je građevinski material. Novčana pomoć omogućit će izvođenje radova na jednom dijelu putu a za ostali veći dio morat će, kažu, obezbjediti putem donatora.

Također, kako navodi Kanlić, u planu im je i realizacija projekta „Tradicionalna kuća-Kostenik“ za čiju su realizaciju su potrebna značajna sredstva, te zbog čega su se obratili i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Kako nam je prenio Kanlić, za sada im je poručeno kako su u vezi s ovim zadužene službe ali da se bez usvajanja budžeta na nivou institucija BiH novčana podrška iz Kabineta člana Predsjedništva BiH trenutno ne može realizirati. No, Kanlić dodaje da su zahvalni Komšićevom kabinetu zbog zainteresiranosti za ovaj projekat te se nada podršci kada se za to stvore navedeni uslovi.

-Naša želja je da po završetku izgradnje „Tradicionalne kuće Kostenik, kao objekta očuvanja tradicije naša tri Naroda, kandidujemo ovaj objekat kod UNESCO-a, o čemu smo također obavijestili predsjednika Komšića – kazao je Kanlić.

Dodaje da su budući planovi da se organiziraju semineri o pčelarstvu, voćarstvu, te o održavanju zdravog načina života, o psihološkim aspektima života na selu i sl.

-Inače, Kostenik je praktično rasadnik obrazovanih i uspješnih ljudi u proteklom stoljeću, a među njima su naprimjer poznati bh. književnik Ćamil Sijarić, zatim Ahmed Korjenić, Osman Korjenić, Enes Kanlić, Kenan Kankić i drugi – rekao je Kanlić.