Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Odličan rezultat HDZ-a, rasvijetliti šta se dešavalo u Stocu

BiH

miro kovač

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da je zadovoljan odličnim rezultatom koji je na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini u nedjelju ostvarila Hrvatska demokratska zajednica BiH, kao stranka partner HDZ-a Hrvatske, koja će sada imati više općinskih načelnika, javlja Anadolu Agency.

Nakon sudjelovanja na konferenciji „Model European Union Zagreb 2016“, na kojoj je govorio o aktualnim problemima Europske unije, Kovač je komentirao neuspješan referendum u Mađarskoj te rezultate lokalnih izbora u BiH.

„Nezadovoljni smo što još nije došlo do lokalnih izbora u Mostaru, gdje već osam godina nema izbora gradonačelnika. Važno je da se to što prije riješi, jer to je važno za stabilnost BiH, ali i hrvatskog naroda u BiH. Isto tako smo zabrinuti zbog nasilja u Stocu i očekujemo da se rasvijetli što se tamo događalo“, kazao je Kovač govoreći o napadu na predsjednika izbornog povjerenstva u Stocu.

Kovač nije mogao precizirati rok u kojem će se pitanje lokalnih izbora u Mostaru riješiti, ali zna i poručuje da je to jedan od uvjeta za napredak BiH prema Evropskoj uniji kojeg Hrvatska svesrdno podržava.

Iako referendum o kvotama izbjeglica u Mađarskoj nije uspio zbog izlaznosti manje od 50 posto, ministar Kovač je kazao kako taj referendum pokazuje da u Mađarskoj, ali i istočnoj Europi, postoje drugačija razmišljanja kada je riječ o migracijskoj krizi. Istaknuo je važnost stvaranja misaonog jedinstva o ovom pitanju u Europskoj uniji.

Kovač je kazao kako je Hrvatska prihvatila obavezu prihvaćanja do 1.600 migranata i kako je namjerava ispuniti, no demantirao je medijsku brojku od 3.000 tražitelja azila koje će Hrvatska morati prihvatiti i kazao kako je brojka prenapuhana.