Kovačević: PDP želi da obesmisli ideju nezavisne Republike Srpske

radovan kovacevic snsd

Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević smatra da je sasvim jasno da je namjera predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i partije na čijem je čelu da “obesmisle ideju i mogućnost nezavisne Republike Srpske, predstavljajući svaki napor na tom putu kao korak ka nekoj izolaciji i nekom izmišljenom mraku”.

“Mi u SNSD-u smo odavno prepoznali snishodljivost politike PDP-a, ali nam je drago što je Borenović konačno i javno obznanio da PDP ne želi da učestvuje u konsenzusu u Republici Srpskoj, kao ni u očuvanju i u osnaživanju samostalnosti Republike Srpske”, naglasio je Kovačević.

On je rekao Srni da je uvjeren da će “građani RS dobro razumijeti upravo to da oni bježe od konsenzusa i srpskog dogovora, kao i da će na izborima naredne godine eliminisati one koji su protiv konsenzusa i dogovora u Republici Srpskoj”.

“Politika SNSD-a će i u narednom periodu biti zasnovana na principu ‘samostalna Republika Srpska u dejtonskoj BiH’, a oni koji rade na urušavanju Dejtona i dejtonske BiH moraju biti svjesni da će nas upravo oni okrenuti isključivo ka principu ‘samostalna Republika Srpska’, jer dejtonska BiH više neće postojati. Upravo to i jeste zadatak Branislava Borenovića i PDP-a, da nas ostave bez alternative i bez izlaza”, istakao je Kovačević.

On je naveo i da je PDP najmanje pozvan da priča o ekonomiji s obzirom na to šta su upravo oni učinili za fiskalni sistem kada su, kršeći Dejtonski sporazum, trajno prebacili prihode Republike Srpske na nivo BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini biti razmatrana kasnije, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus o bilo kom pitanju sa članicama Saveza za promjene, Borenović je upitao o kakvom konsenzusu se govori kada je to riječ koju je, kako kaže, vlast skoro izbacila iz svog vokabulara.

Borenović je mišljenja da je “Dodikova priča o samostalnosti” uvod u, kako kaže, izolaciju i nestanak Republike Srpske.