Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imenovanje novog direktora AZLP

Kovačević zatražio razrješenje, Dodikov savjetnik prvoplasirani na rang-listi

petar kovacevic

Reljić je savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH za ustavno-pravna pitanja, a Branko Petrić je na rang-listi zauzeo treće mjesto

S. DEGIRMENDŽIĆ

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će rang listu kandidata za poziciju direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, na osnovu koje bi sutra u ovom domu trebao biti izabran direktor Agencije.

Za ovu poziciju prijavili su se aktuelni direktor Petar Kovačević, bivši član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić, zatim Dragoljub Reljić, savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH za ustavno-pravna pitanja i Ljubomir Kuravica, uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH.

No, Kuravica je odustao od utrke za ovu funkciju i nije se pojavio na intervjuu pred nadležnom komisijom 1. oktobra ove godine.

Nakon provedenog intervjua i bodovanja kandidata, šestočlana Komisija koju su činila po tri poslanika i delegata iz oba doma PSBiH, a u sastavu Nikola Špirić(SNSD), predsjedavajući, te članovi Adil Osmanović (SDA), Obren Petrović (SNSD), Mijo Matanović (HDZ), Asim Sагаjlić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ) sačinila je rang listu na kojoj je prvoplasirani Dragoljub Reljić, Dodikov savjetnik, na drugoj poziciji je Petar Kovačević, dok je Branko Petrić na rang-listi zauzeo treće mjesto.

Faksimil rang-liste koju je sačinila Komisija : Dodikov savjetnik ubjedljivo prvi

U međuvremenu, kako saznaje Fokus, Petar Kovačević je prošle sedmice uputio zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da ga razriješi s pozicije direktora. Ovu informaciju Kovačević je potvrdio za naš portal, ne želeći detaljnije pojašnjavati razloge zbog kojih je usred procedure za imenovanje direktora AZLP odlučio da se povuče, no ne krije da je nezadovoljan načinom bodovanja.

– Nisam zadovoljan načinom na koji su me ocijenili i ne želim učestvovati dalje u toj farsi, zbog toga sam uputio zahtjev za razrješenjem i onom ko dođe na čelo Agencije želim sve najbolje – kazao je Kovačević.

Dragoljub Reljić

Tako će Predstavnički dom PSBiH sutra birati između dva kandidata i to Reljića i Petrića. Da bi imenovanje bilo okončano procedura izbora mora biti obavljena i u Domu naroda PSBiH.