Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kozadra: Ovo najveći budžet otkako postoji Kanton Sarajevo

BiH

kozadra_muhamed

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Prijedlog budžeta KS za 2018.godinu u iznosu od 769 miliona KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je u prezentaciji Prijedloga budžeta naveo da je u odnosu na nacrt došlo do povećanja budžeta, da budžet ima razvojnu i socijalnu komponentu, te da su sredstva nastojali raspodijeliti ravnomjerno na budžetske korisnike, resore i ministarstva, stoga se nije objektivno moglo udovoljiti svim podnosiocima amandmana.

Također, planiran je i projekt rekonstrukcije i investicionog održavanja tramvajske pruge, izgradnje i rekonstrukcije raskrsnica u KS-u, kao i raskrsnica na Vogošćanskoj petlji.

Dodao je da će i u MUP-u biti nastavljena nabavka motornih vozila te će do kraja 2017. godine biti nabavljeno oko 80 vozila u vrijednosti od tri miliona KM, a isti iznos će biti investiran i u 2018.godini.

Puno je projekata i u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade kao što je izgradnja Univerzitetske biblioteke-vlastito učešće, izgradnja osnovnih škola na Aneksu, na Šipu i Stupu, kao i izgradnja fiskulturnih sala u dvije škole.

U ovoj godini za KJKP Vodovod i kanalizacija će ulaganje biti nastavljeno s više od tri miliona KM, kao i realizacija kredita od EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura, odnosno 20 miliona KM.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS izdvojit će značajna sredstva za projekte izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, sufinansiranje vodoopskrbnog sistema Vrutak, izradu glavnog projekta za vodovod Crna rijeka, za Filter postrojenje Bosna i izgradnju rezervoara Zlatarevo.

Za Ministarstvo zdravstva bit će izdvojena sredstva za nabavku opreme za JU Dom zdravlja, za nabavku opreme za KCUS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Za za uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u industrijskim zonama planirano je 2.500.000 KM, kao i za sufinansiranje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman, te mnoge druge projekte.

Zastupnik Slaviša Šućur je kazao da je budžet odraz svih politika, pa je stoga i predloženi budžet odraz politike Vlade KS, da nije korektan, a kao argument je naveo da se sudske presude ne provode, te da je malo sredstava izdvojeno za azil pasa lutalica u Prači, jer ne pokriva tehnički dio.

Također i zastupnica Mersiha Mehmedagić smatra da je Vlada KS više sredstava usmjerila na preduzeće ZOI, da nema povećanja majkama rodiljama, stoga je vidljivo smanjenje broja prvačića u KS-u.

Zamjerku na neprihvatanje amandmana imala je zastupnica Nejra Dizdarević, koja smatra da nema povećanja sredstava za najugroženije kategorije stanovništva, odnosno da budžet nije socijalni, kao i to da nema više sredstava za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Zastupnik Muhamed Kozadra smatra da je budžet kao najvažniji dokument usmjeren na izlazak iz krize u kojoj je bio Kanton proteklih godina, te da je ovo najveći budžet otkako postoji Kanton.

Smatra da je najbitnija stvar da su kapitalni transferi sa 121 milion, u 2017. porasli na 151 milion KM.

Za zastupnika Mirzu Čelika, ovo je stabilizirajući budžet. Naveo je da su izdvojena sredstva za boračku populaciju, a sredstva su izdvojena i za kapitalne projekte izgradnje saobraćajnica i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izgradnju tramvajskih stajališta za kontroliranu naplatu i uvođenje ITS, te program restrukturiranja KJKP Gras 6.000.000 KM, nabavku i remont autobusa, trolejbusa i minibusa 3.000.000 KM.

Zatupnica Segmedina Srna Bajramović smatra da je budžet pun proizvoljnih projekata, amandmanska diskusija služi samo kao paravan, “definitivno ovaj prijedlog budžeta ne oslikava realne potrebe i probleme građana Sarajeva”.

Rasprava o prijedlogu Bdžeta KS još uvijek traje.