ambasador bih u austriji

Kozarić: Još ne raspolažemo podacima o identitetu žrtava terorističkog čina

kemal_kozaric02

Opisujući atmosferu koja vlada u Beču, Kozarić ističe kako su, u međuvremenu, zatvoreni svi veliki tržni centri, te da je Vlada R Austrije proglasila trodnevnu žalost zbog spomenutog terorističkog čina

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču još ne raspolaže podacima o identitetu povrijeđenih u sinoćnjem terorističkom napadu u austrijskoj prijestonici.

To je u uzjavi za Fenu potvrdio ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić, navodeći kako je Beč od sinoć u šoku i da su ulice tog grada danas puste.

Podsjetio je kako je preporuka nadležnih institucija bila da se ne izlazi na ulice i da na posao ne ide onaj ko ne mora, a roditeljima sugerirano da djecu ne vode u škole, te da se ne koristi javni prijevoz.

Opisujući atmosferu koja vlada u Beču, Kozarić ističe kako su, u međuvremenu, zatvoreni svi veliki tržni centri, te da je Vlada R Austrije proglasila trodnevnu žalost zbog spomenutog terorističkog čina.

Navodi, također, kako je poznat terorista koji je ubijen u sinoćnjem napadu, te da se radi o dvadesetogodišnjem Kurtinu S., rođenom u Beču, Albancu porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji je kao maloljetnik bio osuđen zbog pokušaja da se pridruži tzv. ISIL-u u Siriji.

Kada se radi o imenima povrijeđenih, ambasador Kozarić navodi kako, za sada, njihov identitet nije poznat, podsjećajući da je sedam od ukupno sedamnaest povrijeđenih teško povrijeđeno, a desetoro lakše, te da se svi nalaze u bolnici, tako da ne raspolaže podacima da li je među njima i neko od državljana BiH.

– Nemam podatak da li je neko od bh. državljana među povrijeđenima. Nadam se i želim da vjerujem da nije, ali, naravno, dijelim bol za stradanje ljudi, koji su se našli u samom centru grada i bili žrtve teroristčkog čina – kazao je Kozarić.

Dodao je kako su se, u međuvremenu, dogodila još dva hapšenja, a što se dovodi u vezu s počiniteljem terorističkog napada, “jer policija sumnja da on nije bio sam i da je imao pomagače”.

U osvrtu na sam teroristički čin, ambasador navodi kako se sve desilo dan pred lockdown, kada je mnogo stanovnika glavnog austrijskog grada bilo napolju u šetačkoj zoni s mnogo ugostiteljskih objekata i radnji.

Kozarić, istovremeno, podsjeća i da se austrijski premijer Sebastian Kurz jutros obratio na konferenciji za štampu, kada je zamolio Austrijance da ostanu sabrani, jaki i solidarni, te izjavio da želi da vjeruje u demokratiju i snagu institucija Austrije, kao i da će oni sigurno trenutnu situaciju dovesti pod kontrolu i adekvatno sankcionirati počinitelje.

Po njegovim riječima, Kurz je pozvao sve Austrijance da ostanu opredijeljeni za raznolikost, potcrtavajući da su oni uvijek bili tolerantni, ali da, naravno, ne mogu tolerisati činove klasičnog terorizma.

Kako mediji prenose, u terorističkom napadu u Beču četvero je smrtno stradalih, među kojima i jedan napadač, te 17 povrijeđenih, a akcija na otkrivanju počinitelja i pomagača terorističkog napada još traje.