Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kožemjakin: Zaključak VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja je neprimjeren

Boris Kozemjakin

Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH je neprimjerena, smatra predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu Boris Kožemjakin.

On je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao da bi se, ukoliko bi bio spriječen ući u pravosudne insistucije zbog vjerskog obilježja, osjećao “izuzetno loše”.

“Osjećao bih se diskreditovan, osjećao bih da moje vjersko pravo ugroženo i povrijeđeno”, rekao je Kožemjakin.

Prema njegovim riječima, odluka VSTV-a o vjerskim obilježjima ne bi se smjela donositi u vidu “zaključka”.

“Mislim da se takva odluka ne donosi zaključkom, to je prvo. S druge strane, mislim da je VSTV imalo neku ideju da se osuđenici pred pravosudnim organima ne bi osjećali na neki način diskreditovano i ne bi sumnjali u objektivnost sudija ukoliko oni nose vjersko obilježje. Mislim da je to apsolutno neprimjereno jer prije svega, trebamo vjerovati u pravosuđe, u objektivnost sudija koje se zaklinju na objektivnost a ne štiti prava osuđenika ili optuženika koji sumnjaju u objektivnost. Recimo, ja na glavi imam kipu, obilježje jevrejskog naroda, zajednice i religije. Zbog čega bih ja bio neobjektivan ako sudim nekome ko nije iz moje vjerske nacije? Taj zaključak je neprimjeren i mislim da bi se VSTV treba očitovai i ukinuti ovaj zaključak”, poručio je Kožemjakin.

U Članu 4. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, kako kaže, piše da “svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere”.

“Po našem zakonu o slobodi vjere ovaj zaključak krši zakon, prema tome, mislim da smo u poziciji koja nažalost nije rijetkost u BiH. Mislim da nisu dovoljno iščitali ni Evropsku konvenciju o zaštiti prava i sloboda ni naš zakon jer ne bi donijeli takav zaključak da jesu”, zaključio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.