Kožul: U BiH nastupio raspad sistema kada je u pitanju priliv migranata

BiH

predrag kozul

U Bosni i Hercegovini nastupio je raspad sistema kada je u pitanju priliv migranata, kazao je danas poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul.

Podsjetio je da je u ovoj godini u BiH ušlo nekoliko hiljada migranata te rekao da HDZ traži od nadležnih institucija sve relevantne podatke i o broju migranata, ali i o kapacitetima s kojima država raspolaže “u cilju sanacije posljedica ove krize”.

Iznio je podatak da Služba za poslove sa strancima ima 230 zaposlenih, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 789, Granična policija 2.500 zaposlenih, ali i upitao šta je sve urađeno u rješenju ovog pitanja.

Napomenuo je da BiH nedostaju i zakoni koji će tretirati ovu oblast te je naglasio da će HDZ predložiti set zaključaka kojima će zatražiti sveobuhvatnu informaciju o tome, a u kojoj će biti podaci o ovoj situaciji u operativnom dijelu, ali i sigurnosnom smislu.

Zatražit će da se onda o njoj kvalitetno vodi rasprava na sjednici koja je planirana za početak idućeg mjeseca, međutim, rasprava je nastavljena kada je poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić naglasio da je situacija u Unsko-sanskom kantonu preteška.

Napomenuo je da osim problema sa smještajem postoje socijalni i politički problemi u sredinama u kojima migranti najviše borave, podsjećajući da je s početka godine tražio da se donesu mjere i napravi kvalitetna akcija nadležnih kako se ovo ne bi dogodilo.

Tokom rasprave poslanicima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je upozorio da nedostaje kapaciteta za adekvatan odgovor kada je u pitanju povećan priliv migranata te da nedostaju sredstva za osiguranje većeg broja policajaca koji bi štitili granicu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podsjetio je da ministar nije govorio o strukturi migranata kao ni o bezviznom režimu kojeg je Srbija uspostavila s Iranom odakle u BiH najviše dolazie nelegalnih migranata.

Također, podvukao je da je prije 180 dana bio s policajcima Granične policije BiH koji su tada rekli gdje će migranti ulaziti za nekoliko mjeseci.

– Otišao sam tamo pa smo bez nadzora prešli granicu sa Srbijom i vratili se, a od mene su onda pokušali napraviti cirkusanta. Tada sam postavio pitanje o tom problemu, a sada svi kukaju kako ne mogu zakrpiti te rupe – podvukao je Magazinović.

Na nepopunjenost sigurnosnih agencija u BiH te nedostatak sredstava za funkcioniranje tih institucija upozorio je i poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović, tvrdeći da se u tome ogleda “nesposobnost vlasti da prepozna problem”.

S obzirom da poslanici nemaju pisanog materijala o ovom problemu, poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica pozvala je da se rasprava o ovom pitanju odgodi za narednu sjednicu te da se zaduži Vijeće ministara da dostavi sve informacija koje je danas i Mektić iznio.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je upozorio na reakciju ministra Mektića kada je u pitanju bilo zaustavljanje kolone migranata na putu do Mostara i Izbjegličkog centra u Salakovcu prije mjesec dana, kada su najavljena hapšenja.

Na to je ragirao dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) koji je kazao da su sve institucije na ono što se dogodilo u tom konkretnom slučaju na Ivan-sedlu trebale reagirati, a ne samo Mektić.

– To što se dogodilo na Ivanu taj dan najgrublji je atak na ustavni poredak zemlje jer je lokalna odnosno kantonalna policija zaustavila izvršenje odluke institucija BiH i neka se presaberu i razmisle oni koji su to učinili – kazao je.

Za njega je to bila teška povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstavlja krivično djelo jer je sloboda kretanja temeljni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma zbog čega bi se počinitelji trebali pripremiti na odgovornost.

Potom je reagirala dopredsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) upitavši da li u konkretnom slučaju postoji odluka Vijeća ministara te da li postoji pravilnik kako i na koji način se upućuju migranti.

Ultimativno je nakon toga Gasal-Vražalica tražila pauzu uime Kluba DF-a dok se poslanicima ne dostavi materijal, a njenom zahtjevu udovoljio je predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS).

Raspravu o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu zatražili su poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul.