veliki projekat

KPZ Sarajevo stvara uvjete za rješavanje prebukiranosti

zatvor-kpz-kazneno-popravni-zavod-fena

Glavni projekat je urađen i predat Delegaciji EU u BiH, koja će finansirati izgradnju kompleksa Pritvorske jedinice od već obezbijeđenih i rezervisanih sredstava EU u iznosu od 4,59 miliona eura

Kazneno-popravni zavod Sarajevo intenzivno provodi aktivnosti na stvaranju uvjeta za potpuno rješavanje smještajnih kapaciteta KPZ Sarajevo, sudske vlasti u Sarajevo, te policijskih infrastrukturnih kapaciteta za obuku u BiH i Federaciji BiH.

Završio je postupak uknjižbe nepokretnosti lokalitet Igman na Federaciju BiH u iznosu od 439.853,00 m2 zemljišta, čime je riješen preduvjet postupka stvaranja uslova za gradnju kompleksa Pritvorske jedinice na lokalitetu Igman te kompleksa za obuku specijalnih jedinica policije, srodnih službi i specifičnih djelatnosti i OSA BIH.

– Izgradnjom najvećeg pritvorskog kompleksa u BiH na Igmanu u periodu do 12 mjeseci stvorit će se preduslovi za proširenje kapaciteta Sudske policije, Kantonalnog tužilaštva KS, Općinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo, što cijenimo da je krucijalni značaj za pravosuđe, a posebice će se riješiti konstantna prebukiranost Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo, kao jedne od najvećih jedinica za realizaciju mjere pritvora na teritoriji bivše Jugoslavije – saopćeno je iz KPZ Sarajevo.

Glavni projekat je urađen i predat Delegaciji EU u BiH, koja će finansirati izgradnju kompleksa Pritvorske jedinice od već obezbijeđenih i rezervisanih sredstava EU u iznosu od 4,59 miliona eura.

Delegacija EU je objavila tender za izbor izvođača radova 14. maja i izabrala izvođača radova, a nakon toga potpisani su ugovori sa firmama uz predhodno pribavljene dozvole za sve priključke kao i za komunalne infrastrukture.

Paralelno sa navedenim aktivnostima Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Sarajevo je okončao proceduru izbora izvođača radova za dogradnju, rekonstrukciju i nadziđivanje postojećeg objekta također na lokalitetu Igman.

Dogradnja postojećeg objekta se finansira iz sredstava budžeta KPZ-a Sarajevo u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

Sve tenderske procedure završene su bez žalbenih postupaka, poštivajući odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH, a paralelno sa navedenim pribavljene su sve potrebne saglasnosti za planiranu izgradnju objekata, odnosno građevinske dozvole.

Također, zbog količine tla koje je vlasništvo Federacije BiH, stvorili su se i primarni preduslovi za usaglašavanje potreba i početka izrade projektne dokumentacije za kompleks koji bi isključivo služio za obuku kadrova specijalne – specijalističke namjene sigurnosnih i policijskih formacija BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju KPZ Sarajevo.