Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kradljivci struje od sad mogu dobiti do osam godina zatvora

struja

Neovlaštena potrošnja električne energije od sada će se tretirati kao krivično djelo, odnosno krađa električne energije, a počinioci će biti sankcionisani zatvorskom i novčanom kaznom, saopšteno je danas iz “Elektroprivrede Republike srpske”.

U saopštenju se navodi da je za sve kupce koji neovlašteno troše električnu energiju Krivičnim zakonikom Republike Srpske, usvojenim u junu, propisana zatvorska kazana od jedne do osam godina i adekvatna novčana kazna.

“Ako vrijednost ukradene električne energije, toplotne energije ili prirodnog gasa prelazi iznos od 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, a ako prelazi 50.000 KM, kaznom zatvora od dvije do osam godina i novčanom kaznom”, precizirano je u saopštenju.

Ako je počinilac pravno lice, biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 KM, a odgovorno lice kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

“Usvajanjem Krivičnog zakonika Republike Srpske, odgovoreno je na dugogodišnje apele i napore ERS-a da država, kao većinski vlasnik ovog mješovitog holdinga, stane u zaštitu sopstvenih interesa sankcionisanjem i sprečavanjem krađe električne energije kojom se, kako elektroprivrednoj kompaniji, tako i državi, nanose milionske štete na godišnjem nivou”, navedeno je u saopštenju.