Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kraj neistinitim pričama”: I Dodik prokomentarisao susret Putina i Trumpa

BiH

putin dodik trump

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je prvi susret predsjednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trumpa u Finskoj vema važan za Balkan i da predstavlja ozbiljnu priliku da se vidi da je “neistinita priča o negativnom ruskom uticaju u ovom regionu”.

Dodik je istakao da je matrica stare američke administaracije – ne Trumpove, nego nekih Zapadnjaka, prije svega Britanaca, usmjerena na priču o nekom ruskom uticaju na Balkanu i da je ovaj sastanak prilika da ukaže da to zaista ne postoji.

“Rusi postoje ovdje. Oni su naši saradnici. Mi to cijenimo. Njihov doprinos uvažavam kao što uvažavam neka korektna i poštena nastojanja zapadnih zemalja, ali naravno da ne uvažavam procese koji su bili usmjereni protiv naših nacionalnih interesa i Srbije i RS-a”, rekao je Dodik za televiziju Happy.

On je naglasio da je od posebnog značaja to što se sa predsjednikom Rusije sastaje političar čiji je glavni politički moto “Amerika na prvom mjestu”.

Dodik je istakao da vjeruje da će doći do većeg stepena razumijevanja i da će to relaksirati ukupne odnose na nivou Rusija-SAD.

Nemile scene na press konferenciji Putina i Trumpa (VIDEO)