Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament fbih

Krajiška buna: Poznato koji su zastupnici SDA i DF-a sinoć glasali za budžet FBiH

Foto: Harun Muminović/FENA

Zastupnici SDA Safet Kovačević, Hamdija Abdić Tigar i Bisenija Mušedinović sinoć su podržali Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, iako ta stranka nije podržala usvajanje budžeta, piše Avaz.

Interesantno je da su sva trojica zastupnika iz Krajine, s kojom je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već imao problema. Naime, on je pozivao SDA USK da ne formira većinu sa strankama trojke, nego da ostanu u većini s NES-om. Ipak, SDA USK nije poslušao Izetbegovića.

Podsjećamo, za budžet je glasalo 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 11 je glasalo protiv. Kako je bilo najavljeno, osim vladajućih stranaka, za budžet su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.

No, matematika je jasna – vladajuća većina zajedno sa SBiH i NES-om nije mogla sakupiti 60 glasova.

Oni su skupa prije posljednje sjednice imali ukupno 59 zastupnika, a nakon toga je Halil Bajramović zbog pravosnažne presude ostao bez parlamentarne funkcije, a njegova zamjena još nije imenovana. Prilikom glasanja na sjednici nije bio prisutan zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao ni zastupnica SDP-a Lana Prlić te još jedan zastupnik vladajuće većine.

Time dolazimo do brojke od 55 zastupnika, koji su podržali budžet. Još jedan glas bi, eventualno, mogao doći iz redova zastupnika HRS-a Slavena Raguža, dok su preostala četiri sasvim sigurno došla iz redova SDA i eventualno DF-a.