Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krajišnici vraćaju migrante, izdata uputstva policiji

migranti velika kladusa
Foto: Arhiva

U Bihaću je jučer premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima tog kantona u vezi s rješavanjem problema migrantske krize.

– Broj migranata je u Bihaću dostigao cifru od 5.000. Od danas se već kreće sa restriktivnim mjerama, da se autobusi sa ilegalnim migrantima vraćaju u destinaciju iz koje su krenuli. Drugi zaključak je da smo dali rok do petka Vijeću ministara BiH da riješi pitanje grada Bihaća i općine Velika Kladuša. Na koji način, mi više nećemo sugerisati. Ja sam kao premijer Kantona svoje kazao, istakao je Rošić nakon sastanka, dodavši da je ta uputstva poslao MUP-u USK-a.

– Sve od petka dalje više ne možemo tolerisati. Da li će ovo pokazati rezultate, vjerujemo da hoće. I ono što smo dogovorili nije realizirano. Migranata je sve više i više u Bihaću, zaključio je premijer.

Kako je za Oslobođenje i najavio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, potvrđeno je da će Bišćani izaći na proteste zbog sve većeg boja migranata na ulicama i to 13. avgusta. A o migrantskoj krizi jučer je govorio i član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić. On je iz Bijeljine poručio da treba pojačati kontrolu granice ako se želi spriječiti ulazak migranata u našu zemlju, te da ne postoji nijedan razlog za pravljenje posebne strategije u vezi sa migrantima, jer će “ljudi dolaziti dokle god im bude omogućen prelazak preko granice”.

– Sve ostalo je prazna priča. Odgovor na ovo je jasan. Oni će dolaziti, a ako mi želimo da ih ne bude, onda moramo pojačati kontrolu granice, rekao je Ivanić novinarima, komentarišući pitanje eventualne izrade strategije o migrantima i sprečavanju njihovog dolaska u BiH.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je nepotrebno i uzaludno trošiti vrijeme na rasprave gdje i šta će biti, već treba učiniti veći napor u kontroli granice, pa će i migranata biti manje.

– Strategiju na tom poslu, ako imaju interes, treba da rade i institucije BiH i entiteta, a da pritom to politički ne zloupotrebljavaju, rekao je Ivanić.