BiH

branislav borenović

“Krajnje je vrijeme da se ukinu akcize na gorivo, da pojeftini bar za pola marke”

23/06/2022

Borenović smatra da je vlast potpuno po tom pitanju zakazala i „da najveću odgovornost za cijenu goriva u ovoj zemlji snosi vladajuća koalicija na nivou institucija BiH - SNSD, SDA i HDZ BiH“

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je krajnje vrijeme da se ukinu akcize na gorivo i da to Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH hitno uradi.

– Svjesni smo mi činjenice da je SNSD sa svoja četiri delegata u Domu naroda, vjerovatno po nalogu svog šefa Milorada Dodika, prije tri mjeseca zaustavio odluku koja je donesena u Predstavničkom domu, da se na šest mjeseci ukinu akcize i omogući pojeftinjenje goriva bar za tih skoro pola marke, koje bi značajno uticalo na budžete građana ove zemlje, ali i dominantno na privredu i sve privredne aktivnosti koje zavise od cijene goriva – naveo je Borenović.

Po njegovim riječima, najveći trenutni prioritet u ovoj zemlji je kako obuzdati „divljanje cijena“, svakodnevna poskupljenja.

Borenović smatra da je vlast potpuno po tom pitanju zakazala i „da najveću odgovornost za cijenu goriva u ovoj zemlji snosi vladajuća koalicija na nivou institucija BiH – SNSD, SDA i HDZ BiH“.

– U ovom slučaju vidjeli smo da je SNSD najodgovorniji zašto još uvijek nema odluke Doma naroda da se ukinu akcize – kazao je Borenović.

Istaknuo je da je krajnje vrijeme i najveći trenutni priorite da Dom naroda državnog parlamenta konačno potvrdi odluku koja je izglasana u Predstavničkom domu, da se privremeno ukinu akcize, na pola godine, i da se na taj način omogući svim ljudima u ovoj zemlji da bar dijelom dobiju jeftinije gorivo, samim tim i lančana reakcija za ostale proizvode.

Borenović je kazao da se, u vrijeme kada vlast ništa ne čini da olakša život građanima, kada ne ukida akcize, ne smanjuje stopu PDV-a za osnovne životne namirnice, „poigrava s povećanjem budžeta institucija BiH“.

– Došao nam je Prijedlog budžeta od Predsjedništva BiH, u kojem je predviđeno skoro 80 miliona KM više za bh. institucije nego prošle godine. U ovom mandatu to znači 140 miliona KM više za javnu potrošnju na nivou institucija BiH – kazao je Borenović.

Kao posebno interesantno, naveo je da se u predloženom budžetu i njegovom obrazloženju između ostalog „jasno spominje odluka visokog predstavnika u BiH kojom se donosi odluka o odobravanju i raspodjeli sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u BiH“.

– Predsjedništvo BiH, u kojem sjede Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uputilo je prijedlog budžeta u kojem je jedna od polaznih osnova i odluka visokog predstavnika u BiH, što jasno znači da je Dodik na ovaj način potvrdio Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH i zvanično njegovu odluku stavio u polazni osnov za donošenje budžeta – istaknuo je Borenović.

Dodao je da ovo pokazuje „političku demistifikaciju, demaskiranje, raspakivanje lažnih politika koje jedno pričaju vlastitom narodu, a sasvim drugo rade kroz zvanične formalne dokumente“.

– To je na ovaj način, kroz pažljivo čitanje budžeta, sasvim jasno. Svoj formalni oblik u budžetu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH Parlamentarnoj skupštini BiH, je dobio i Christian Schmidt kao visoki predstavnik u BiH i sada je sve potpuno jasno – zaključio je Borenović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.