Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O izvanrednim ženama

Kreće aktivistička turistička tura “Putevima nevidljivih Mostarki”

stari most mostar
Foto: Fena/ Arhiva

Ova tura obuhvaća priče o izvanrednim ženama, koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad od najranijih spominjanja Mostara do danas

Inicijativa građanki/na Mostara, u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, organizira pilot turističku turu, za predstavnike lokalne vlasti, vijećnice i vijećnike, pod nazivom Putevima nevidljivih Mostarki.

Kako je najavljeno, tura će krenuti 7. decembra u 15 sati ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Putevima nevidljivih Mostarki je aktivistička tura kroz grad Mostar koja će građankama i građanima, ali i gostima, pružiti šetnju po Mostaru utemeljenu na suvremenoj sociologiji, kulturologiji i antropologiji.

Ova tura obuhvaća priče o izvanrednim ženama, koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad od najranijih spominjanja Mostara do danas. Kao takva, predstavlja značajan edukativni alat za predstavljanje nevidljivih žena Mostara javnosti i njihovo povezivanje s javnim prostorima u gradu. Trajanje aktivističke ture je sat vremena.

Projekt “Putevima nevidljivih Mostarki” ima za cilj da kroz kulturu sjećanja afirmira žene i njihov doprinos u izgradnji društva, kako u prošlosti tako i sadašnjosti. Projekt je dio aktivnosti Projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg implementira People in Need (PIN), s lokalnim partnerima, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.