Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kreso: Nikada se toliko otvoreno nije pokušavalo utjecati na pravosuđe

Medzida Kreso

U proteklih gotovo 11 godina rada Suda BiH, više smo puta bili u teškim situacijama, imali vrlo komplikovane predmete, predmete od javnog i medijskog interesa. Međutim, ne pamtim da smo ikada bili izloženi ovakvoj vrsti pritisaka, ocijenila je u intervjuu Feni predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

– Nikada se nije iznosilo toliko neprovjerenih informacija, neistina. Nikada se toliko otvoreno nije pokušavalo uticati na pravosudne institucije. Stvorila se jedna generalno nepovoljna klima koja nikome ništa dobro ne može donijeti. Čak ni prijetnje referendumom, koji je već dva puta najavljivan, nisu nanijele toliko štete, jer i da je održan ne bi imao obavezujući karakter, s obzirom na to da je riječ o neustavnom djelovanju. Međutim, posljednja orkestrirana hajka na pravosudne institucije na državnom nivou kulminacija je pritisaka na naš rad – kazala je Kreso.

Poručuje da odgovorno tvrdi da će sudije raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone naše zemlje i “u to nemate razloga sumnjati”.

– No mi moramo raditi u atmosferi u kojoj nema pritisaka i pokušaja miješanja u naš rad. Posao sudije je izuzetno težak, odgovoran – sudije odlučuju o ljudskim sudbinama, a to je teško raditi i u idealnim uslovima. No, danas, nažalost, sudije rade u izuzetno teškim okolnostima jer se pokušava uticati na njihovu nezavisnost i nepristrasnost. Stoga je moja poruka: pustite nas da radimo posao onako kako to nalaže Ustav i zakoni naše zemlje – rekla je Kreso.

Pozvala je sve one koji, kako kaže, već dugo zloupotrebljavaju njenu izjavu izvučenu iz konteksta da to prestanu raditi.

– Stojim iza svojih izjava, kojim se svi mogu koristiti, pod uslovom da se prenose na način na koji sam to ja rekla, a ne da se izvlače iz konteksta i interpretiraju na način na koji nekome odgovara u određenom trenutku. Želim zatvoriti ovu temu i posljednji put, bez ikakave namjere da se pravdam, samo u interesu javnosti, razjasniti situaciju kako više ne bi bilo mjesta spekulacijama i zloupotrebama – navela je.

Pojašnjava da je govoreći o terminu “pravosudna mafija”, prije nešto više od godinu dana, gostujući u jednoj TV emisiji, rekla: “Nažalost, u zadnje vrijeme čujemo da se priča o pravosudnoj mafiji. Osim građevinske i zelene mafije, na moju veliku žalost i na žalost časnih kolega sudija i tužilaca, sve češće čujemo termin pravosudna mafija. To su neki pojedinačni slučajevi“ i tom prilikom navela primjer sudije koji sedam godina nije uradio izrečene presude i u 10 predmeta došlo je do apsolutne zastare gonjenja lica što znači da najmanje 10 osoba nije osuđeno za krivična djela koja su počinili.

Pojašnjava da je zapravo izrazila bojazan da bi takvo što moglo postojati i naglasila da je riječ o pojedinačnim slučajevima. Zloupotrebljavati njene izjave, ističe, radi pokušaja degradacije cijele pravosudne zajednice potpuno je neprimjereno i odbija komentirati takve tvdnje, jer su uvredljive i nemaju nikakvo uporište.

-Žalosno je što se danas, zbog neodgovornih pojedinaca, veliku većinu sudija i tužilaca, koji odgovorno i predano obavljaju svoj posao, stavlja u isti kontekst. Na osnovu čega se može tvrditi da je cijeli sistem korumpiran? Zbog nekolicine neodgovornih pojedinaca? To ne dolazi u obzir. U svakoj struci naći ćete takve ljude (doktore, univerzitetske profesore), ni pravosuđe nije izuzetak. No, zbog nekolicine ne može trpjeti cijela profesioalna zajednica – navodi.

Medijske optužbe da su prvi ljudi Suda i Tužilaštva generatori političke montaže su, upozorava Kreso, teške i za to treba dati konkretne dokaze, činjenice koje moraju biti provjerljive i svima dostupne.

-Ne može niko hodati unaokolo i ljudima javno na teret stavljati takvo breme, a pri tome tvrdnje zasnivati na konstataciji „da je to tako zato što o tome svi govore, pa su to opće činjenice“. Molim vas, pa i da svi tako govore, a ne govore, kako to mogu biti činjenice? Na moj račun su iznesene teške optužbe i ja ću tražiti da čujem na čemu su zasnovane. Iznesene su i optužbe da u Sudu i Tužilaštvu vlada nekakvo ludilo. Voljela bih čuti o kakvom se konkretno ludilu radi? Dalje se kaže da Sud nije radio po zakonu. Pitam, šta konkretno Sud nije uradio po zakonu? Kada kažete tako nešto, onda morate biti precizni i ako znate da Sud, odnosno neki sudija nije radio po zakonu, onda ga zbog konkretnog propusta prijavite VSTV-u, tražite istragu i zahtijevate odgovornost. I to podržavam. Ali javno reći da Sud nije radio po zakonu i nakon toga otići kući kao da se ništa nije desilo je neodgovorno i neozbiljno – navodi Kreso.

Po njenim riječima, pojedini advokati su, nažalost, posljednjih dana imali veliku ulogu u pokušajima diskreditacije Suda i Tužilašva i na tom putu nisu birali sredstva, dezavujišući javnost svojim izjavama i vlastitim tumačenjima pravnih standarda i primjenjivih krivičnih zakona. Tvrdi da su zloupotrebljavali medijski prostor da bi narušavali ugled pravosudnih institucija, a plasirajući informacije koje nisu bile potkrijepljene.

Kaže i da je neprijatno iznenađena izjavama koje su predstavnici vlasti davali posljednjih dana, a odnosile su se na tvrdnje da pravna država ne funkcioniše, odnosno da je nema.

– Otišli su i korak dalje, pa su nam sugerisali kakve odluke treba da donosimo, a poslije toga su pričali o proevropskom putu BiH. Neka preslušaju svoje izjave i procijene ide li to jedno s drugim. Tvrdim da ne, jer je riječ o otvorenim pokušajima uticaja i pritisaka na nezavisno pravosuđe – kazala je.

Naglašava kako niko ne smije dati za pravo da omalovažava pravosudne institucije na državnom nivou samo zato što rade svoj posao.

– Kada sam svojevremeno govorila da nismo tu kako bismo ispunjavali želje političara – tada sam mislila na političare RS-a koji su prijetili referendumom zato što im se nisu sviđale neke odluke Suda i Tužilaštva. Danas kažem da nismo tu ni da bismo ispunjavali želje političara Federacije. Da li sada treba da očekujemo referendum u Federaciji BiH ili u bilo kojem dijelu BiH kada se nekom nešto ne sviđa? Tako ne funkcionira pravni sistem i tako ne funkcionira pravna država – navodi Kreso.

Dalje kaže kako je tačno da je Tužilaštvo samo jedna strana u postupku – ali u sudnici. Tu su, dakle, odbrana i Tužilaštvo potpuno jednaki.

– Međutim, van sudnice Tužilaštvo je pravosudna institucija na državnom nivou koja, baš kao i Sud BiH, provodi zakone države BiH. Tužilaštvo je institucija koja se, baš kao i Sud, bori za institucionalni opstanak. Nije nikakva tajna da Sud i Tužilaštvo BiH često imaju suprotna stajališta i viđenja određenih problema i mi smo o tome otvoreno govorili. U poslu ne štedimo jedni druge i upravo su mediji vrlo često govorili o tzv. “ratu Suda u Tužilaštva“. Nije tu bilo nikakvog rata kao što ni sada nema nikakve tzv. “saradnje”. Riječ je o jedinstvenom stavu o očuvanju institucionalne nezavisnosti. Tu smo itekako jedinstveni – pojašnjava Kreso.

Kaže kako je opće poznato da često iznosi kritike i na račun rada VSTV-a.

– Članovi Vijeća ponekad donose odluke s kojima se mi ne slažemo. No kao državne pravosudne institucije nemamo dilemu u kojem pravcu moramo ići. Naš stav o tome mora biti jedinstven, u protivnom ničemu se dobrom ne možemo nadati. Dakle, ostavili smo postrani sve naše nesporazume i neslaganja i odlučili se zajednički boriti za opstojnost i nezavisnost pravosudnih institucija na državnom nivou. Mi ovdje ne pričamo o predmetima koji su juče bili aktuelni, onim koji su to danas niti o onim koji će možda sutra biti. Mi šaljemo poruku da nezavisno pravosuđe na državnom nivou nema alternativu i u tome smo jedinstveni – zaključila je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.