Krijumčarili od zlatnog nakita do afričke škljive

skladiste-uio-bl444

Među robom koju su u prošloj godini oduzeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su vozila, skupocjeni satovi, plinski pištolji, nakit, parfemi, odjeća, kanabis, lijekovi, zubni implantati i preparati za potenciju i mršavljenje.

Ovo je samo dio plijena koji su službenici oduzeli od krijumčara pri pokušaju ulaska u BiH, piše Glas Srpske iz UIO BiH.

Zapljene na aerodromu

Ukupna vrijednost robe koju je UIO BiH oduzeo prošle godine procijenjena je na osam miliona maraka.

Na popisu je širok asortiman robe koja nije bila prijavljena za redovito carinjenje, od skupocjene luksuzne do apsurdne.

Službenici UIO sve češće nailaze na krivotvorine poznatih brendova, kao što su torbice “Prada” i uređaji “NutriBullet”.

“Službenici su u sarajevskoj zračnoj luci oduzeli zlatni nakit Cartier i veću količinu stranog novca. U istoj zračnoj luci spriječen je i nezakonit promet visokokvalitetnih zubnih implantanata procijenjenih na 87.000 KM”, kazao je za Glas Srpske šef Odjela za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević.

“Službenici su otkrili skrivenu drogu i u poštanskoj pošiljci u Carinskom referatu “Pošta” Banja Luka, a među oduzetom robom bili su i preparati za potenciju Afrička šljiva i razni preparati za mršavljenje ”, kazao je Kovačević.

Poštanske pošiljke

U sklopu jedne međunarodne operativne akcije službenici su oduzeli i lijekove za koje je potrebna posebna dozvola za uvoz, dok je u carinskom referatu “Pošte” Sarajevo otkriveno 400 gr kanabisa u preporučenoj pošiljci pristigloj iz Litve.

Krijumčarena roba biva privremeno zaplijenjena i UIO ne može s njom slobodno raspolagati.

O njezinoj konačnoj sudbini odlučuju sudovi po osnovi podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnoga postupka, piše Večernji list BiH.

Za pravomoćno oduzetu robu sud obično u presudi navodi i što će biti s njom, a glavne opcije su prodaja ili uništavanje. U skladištima UIO-a BiH sredinom januara nalazila se oduzeta roba vrijedna 9 miliona KM.

Trajno oduzeta roba vrijedna je 6 miliona, a privremeno 3 miliona KM.

Da se među oduzetom robom može naći uistinu svašta, potvrdila je i nedavna aukcija takve robe koju je organizovala UIO, a gdje su na prodaju ponuđeni mobiteli, odjeća, obuća, alat, dijelovi za automobile i dječje igračke, ali i umjetne grudi i dioptrijske naočale, suncobrani, podmetači, tajice, pegle za kosu…

Najveću količinu robe koja se našla na aukciji čini odjeća, i to marki Kappa, Gas, Calvin Klein, Timberland, Boxeur i Avilex.