hdz

Krišto: Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod

kristo

„Hrvatski narod ima pravo svojom većinskom voljom odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, i hrvatski narod, kao i druga dva naroda ima pravo na politički pluralizam. Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod to moraju svi znati i razumjeti“, kazala je Krišto

“Povijesni su ovo izbori. Primarno za Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za naš narod“, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, večeras na središnjem predizbornom skupu održanom u prepunoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Kako je priopćeno, posebnu poruku je poslao predsjednik Čović svima koji su pomračena uma.“Okrenite se budućnosti, zaboravite retoriku prošlosti, retoriku mržnje“, poručio je.

„Bosna i Hercegovina je naša domovina, sveta zemlja, na svakom dijelu gdje je došla kap hrvatske krvi, naših najhrabrih, najponosnih sinova. Zbog njih nećemo ući u raspravu i sukobljavanje s takvim ideologijama. Nećemo komunicirati na razini primitivizma. Šaljemo poruku budućnosti. Svoja prava ćemo ostvariti političkim sredstvima, za to imamo dovoljno instrumanata, dovoljno prijatelja, nikad više nijedna žrtva, po nalogu onih iz Sarajeva ili bilo koje druge destinacije“, istaknuo je predsjednik Čović.

Istaknuo je kako Hrvati na izazove najsnažnije mogu odgovoriti svojom brojnom izlaznošću na birališta. Dodajući kako se na ovim izborima glasuje za očuvanje “konstitutivnosti Hrvata, svoju suverenost, ali i da imamo svoje legitimne političke predstavnike”. Izrazio je očekivanje da će Hrvati uspjeti očuvati legitimitet izaslanika u Domu naroda tako da ih dominantno bira hrvatski narod, a ne da budu izraz političke volje Bošnjaka. U tome je smislu uputio i poruku visokom predstavniku da se očekuje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i uloge triju konstitutivnih naroda.

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, pozvala je Hrvate na masovan odaziv u nedjelju na izbore, dodajući kako će time zajamčiti vlastiti politički opstanak te nastaviti borbu za ispravljanje nepravde i donošenje poštenog Izbornog zakona i reformi koje bi vodile ostvarenju konačne jednakopravnosti ovoga naroda.

„Hrvatski narod ima pravo svojom većinskom voljom odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, i hrvatski narod, kao i druga dva naroda ima pravo na politički pluralizam. Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod to moraju svi znati i razumjeti“, kazala je Krišto.

„Vjerujem u vas, vjerujem u snagu zajedništva hrvatskog naroda koje smo mnogo puta kroz povijest pokazali, što se krvlju branilo, ne pušta se lako. Budimo uvijek uz svoj hrvatski narod. Zajedništvom do pobjede“, zaključila je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a RH, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja iskazao je punu podršku Borjani Krišto za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH i svim kandidatima Hrvatskog narodnog sabora BiH na Općim izborima. Uvijek ćemo snažno biti uz hrvatski narod u BiH.

„Na ovim izborima hrvatski narod se bori za političku opstojnost i zajamčena prava,za jednakopravnost kao podlogu suradnje i lzalog napretka BiH. Nužne promjene izbornog zakona ključno su pitanje o kojem ovisi budućnost BiH. Gradimo temelje za održivi opstanak svih koji vole ovu zemlju. Pozivam vas da očuvamo i zagovaramo zajedništvo, koje je hrvatski narod pokazao za vrijeme Domovinskog rata, a koje je potrebno pokazati i na predstojećim izborima, kako bi se zajamčila sloboda i opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Ustrajno do pobjede 2. listopada“, poručio je ministar Medved.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kazala je kako se večeras šalje poruka sa predizbornog skupa: „Slikom i riječima, Mostar poziva, pozdravlja i okuplja u zajedništvo“. Filipović je potom predstavila sve kandidate s liste, te nastavila: „Maloprije je Slaven kazao kako smo 12 godina čekali, pravedna rješenja za Mostar, kako bi smo ga mogli učiniti primjerom, i pokazati kakve to promjene želimo stvarati i u BiH“, poručila je filipović, dodajući kako je Mostar danas uspješna lokalna zajednica po mnogim mjerilima“.

Filipović je dodala kako je BiH je suočena s mnogim izazovima. „Da to želimo mjenjati, da znamo kako pokazali smo u izbornom programu koji smo nazvali Stvaramo promjene za budućnost. Da imamo odvažne i sposobne ljude za takvo što, koji se mogu nositi s takvim izazovima, pokazao je Hrvatski narodni sabor BiH kandidirajući jednu zajedničku kandidatkinju gospođu Borjanu Krišto, našu buduću hrvatsku članicu Predsjedništva BiH“.

Vlatka Martinović, nositeljica liste za Parlament Federacije BiH osvrnula se na ključnu važnost Federacije u provođenju politika koje jamče ne samo sigurnost i rad institucija, nego i razvojni okvir. Istaknula je kako se na federalnoj razini brane naša konstitutivna prava, te da u ključna tijela vlasti moramo izabrati legitimne hrvatske predstavnike. „U nedjelju iziđite na izbore, i jasno i glasno kažite, ja sam Hrvat, ja sam katolik, ja želim živjeti u ovoj zemlji, i nitko ne može narušiti moja prava, jednakopravnosti i konstitutivnosti. Odlučite u nedjelju kojim putem će te povesti nas Hrvate u BiH. Hoće li to biti put jednakopravnosti, hoće li to biti put preko svakog pedlja ove zemlje, ili će to biti put istrebljenja“, poručila je Martinović.

Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije i kao domaćin večeras održanog sastanka, kazao je kako je preponosan da sve okupljene može pozdraviti u Gradu Mostaru, središtu Županije, ali i stolnom gradu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Još sam više sretan i ponosan što se danas nalazimo, za razliku od prethodnih nekoliko izbornih ciklusa u Gradu koji je dočekao svoje izbore i demokraciju nakon 12 godina. Sjetite se da su ovaj grad zlonamjerno ne tako davno proglašavali gradom slučajem. A danas ga domaća ali i međunarodna javnost prikazuje kao grad primjer. Grad primjer zahvaljujući mostarskom sporazumu i izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući prije svega ovdje nazočnom Draganu Čoviću kao generatoru procesa i potpisniku sporazuma. Dobili smo izbore nakon 12 godina, izbore na kojima smo uvjerljivo pobijedili i unatoč svim opstrukcijama izabrali Hrvata za gradonačelnika kako i priliči stolnom gradu svih Hrvata! Mostar danas uz sve probleme koje ima doživljava svoju renesansu. Brojni projekti su u tijeku, grade se kapitalna infrastrukturna zdanja. Uspjeli smo u Mostaru jer smo imali viziju“, poručio je Zeljko.

„Gradimo našu budućnost sa svojim narodom, u zajedništvu sa svima koji s nama žive i stvarajmo promjene za budućnost birajući liste Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine i našu predsjednicu gospođu Borjanu Krišto“, zakjučio je Slaven Zeljko, nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije.

Prije održanog skupa, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto s izaslanstvom su položili vijenac i zapalili svijeću hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, priopćeno je iz HDZ BiH.