Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

davos

Krišto i Lajčák razgovarali o evropskom putu, reformama i političkoj situaciji u BiH

l_4874b7bc77c186b06a035711a17bacf2

Dužnosnici su na marginama Svjetskog ekonomskog foruma održali radni susret kada su posebno istaknuli dobivanje statusa kandidata i očekivane procese koji će osigurati potrebne iskorake na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Davosu s posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčákom o evropskom putu Bosne i Hercegovine, predstojećim reformama i političkim prilikama nakon općih izbora.

Dužnosnici su na marginama Svjetskog ekonomskog foruma održali radni susret kada su posebno istaknuli dobivanje statusa kandidata i očekivane procese koji će osigurati potrebne iskorake na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu.

Ti će procesi, istaknula je Krišto, biti vođeni u skladu s potpisanim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022. – 2026. godine, naglasivši pri tome potrebu hitne izmjene izbornog zakonodavstva i drugih važnih reformi, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je kazala da dodjela status kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU-u nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, a taj iskorak doprinosi ne samo Bosni i Hercegovini već i regiji u cjelini.

Naglasila i pozitivnu dinamiku u procesu uspostave vlasti nakon općih izbora, ističući predanost reformama kojima će se osigurati maksimalna stabilizacija, socioekonomski napredak te ostvarenje vanjskopolitičkih prioriteta.