Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečana ceremonija

Krišto i Plenković u Orašju otvorili Konzulat Hrvatske u BiH

konzulat orašje
Foto: Harun Muminović/ Fena

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik HNSBiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, te predstavnici vlasti iz Hrvatske

U Orašju je danas otvoren Konzulat Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Kako su ranije prenijeli hrvatski mediji, konzulat će voditi generalna konzulica u BiH Jadranka Modrić.

Konzulat će obuhvatiti Brčko distrikt, Brod, Derventu, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Gradačac, Modriču, Odžak, Orašje, Pelagićevo, Šamac i Vukosavlje.

konzulat orašje
Foto: MVP

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, te predstavnici vlasti iz Hrvatske.

Plenković: Hrvatske najsnažniji zagovornik BiH unutar EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u u Orašju otvoren šesti Konzulat Hrvatske u BiH, “što predstavlja još jednu poruku podrške, prijateljstva i brige”, javlja Fena.

Nakon ceremonije otvaranja, rekao je medijima da ta institucija neće služiti samo za pružanje konzularnih usluga svima kojima trebaju, a naročito Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nego i kao znak želje za poboljšanjem političkih i privrednih odnosa.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

andrej plenković
Foto: Harun Muminović/ Fena
Andrej Plenković u Orašju

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uslove za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

Krišto: Učvršćivanje dobrih i prijateljskih odnosa BiH i Hrvatske

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas je u Orašju izjavila da je ovo vrlo važan, izniman događaj, kojim svjedočimo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Krišto je navela da se otvaranjem ovog konzulata olakšava što jednostavnije i brže ostvarenje konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru bosanske Posavine, za sve ono što pokriva konzulat u Orašju, javlja Fena.

krišto plenković
Foto: Harun Muminović/ Fena
Borjana Krišto i Andrej Plenković

-Međutim, ja tu djelatnost ne gledam samo kroz izdavanje ličnih dokumenata koji služe za ostvarenje određenih prava svakog pojedinca u smislu dobivanja ličnih dokumenata. Želim kazati da je ovo više od toga, da je to plod saradnje između BiH i Republike Hrvatske kako na kulturnom, tako napose na ekonomskom planu – kazala je Krišto.

Dodala je kako je izuzetno sretna i ponosna što svjedočimo otvaranju još jednog konzulata, te što je Posavina, grad Orašje dobilo diplomatski status otvaranjem ovog konzulata, nakon što su otvoreni konzulati u Vitezu i Livnu.

Izrazila je nadu da će i ovaj konzulat doprinijeti učvršćivanju dobrih i prijateljskih odnosa BiH i Hrvatske, posebno veza na gospodarskom planu u interesu svih koji žive s jedne i sa druge strane granice, javila je Fena.

Konaković: Nesebična podrška BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u Orašju još jednom naglasio istinsko opredjeljenje za još kvalitetniju saradnju dvije susjedne zemlje, te ponovio zahvalnost Republici Hrvatskoj na nesebičnoj podršci koju su pružili Bosni i Hercegovini prilikom dobijanja kandidatskog statusa, kao i na svemu što trenutno čine kako bi BiH išla dalje u procesu prema EU.

elmedin konakovic
Foto: Harun Muminović/ Fena
Elmedin Konaković

Naveo je da se diplomatsko-konzularnim predstavništvima jačaju ekonomske i kulturne veze dvije zemlje, a otvaranjem konzulata olakšava se rješavanje svakodnevnih potreba građana i BiH i Hrvatske.

-Bosna i Hercegovina je nedavno otvorila Generalni konzulat BiH u Rijeci i trenutno se radi na tehničkim rješenjima kako bi Konzulat što prije mogao biti na usluzi prvenstveno građanima. Konzulati su uporište građanima BiH koji žive izvan njenih granica. U vrijeme turističke sezone ta je potreba za konzularnom pomoći posebno izražena – rekao je Konaković.

Republika Hrvatska u Bosni i Hercegovini trenutno ima, osim Ambasade u Sarajevu sa konzularnim odjelom, još šest konzularnih predstavništava, računajući i novootvoreno u Orašju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.