Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Krišto: Imenovanje Cikotića za HDZ BiH je neprihvatljivo

kristo (1)

Krišto je dodala da se Cikotićevo potvrđivanje imenovanja dešava upravo na dan kada se na području Bugojna, gdje je bio komandant, vrše ekshumacije

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) izjavila je da je izbor Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH za HDZ BiH neprihvatljiv, te da su o tome jasno iznjeli stav i razloge zbog kojih su mu uskratili podršku.

Krišto je dodala da se Cikotićevo potvrđivanje imenovanja dešava upravo na dan kada se na području Bugojna, gdje je bio komandant, vrše ekshumacije.

– To je stavljanje soli na ranu ne samo Hrvata Srednje Bosne nego svih, a na poseban način ubijenih i nestalih, a njih je danas 19 čije su porodice nestale, a njihovi grobovi nepoznati – navela je Krišto dodajući da su iz tih razloga kao HDZ BiH, pojedinačno kao zastupnici i kao Klub, glasali protiv Cikotićevog izbora na tu odgovornu dužnost.

Ukoliko BiH, prema njenim riječima, želi biti zemlja tri konstitutivna naroda i dva entiteta, onda imenovanje jedne takve osobe na značajnu poziciju, nije dobro, niti može biti interes BiH.

– Ostaje nam i dalje da istrajavamo da se u ovom postupku utvrdi odgovornost, da se istraga provede do kraja. Mislim da nije časno obavljati funkciju u ime institucija BiH, a odgovarati za takva nedjela – dodala je Krišto.