BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Krišto: Nastavak hitne sjednice bit će uskoro zakazan

18/06/2019

Pojašnjavajući pravnu proceduru u tom smislu napomenula je da dnevni red sjednice koja je imala samo dvije tačke i to o migracijama i stanju u pravosuđu nije usvojen nakon čega se trebao usaglašavati tročlani Kolegij Doma

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) zakazat će nastavak hitne sjednice Doma nakon što Kolegij nije postigao suglasnost o dnevnom redu te sjednice, ali ne u ovoj sedmici.

Pojašnjavajući pravnu proceduru u tom smislu napomenula je da dnevni red sjednice koja je imala samo dvije tačke i to o migracijama i stanju u pravosuđu nije usvojen nakon čega se trebao usaglašavati tročlani Kolegij Doma.

To je danas i učinjeno, ali bez obzira što suglasnost nisu postigli Krišto i dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) i Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) Dom će se morati o dnevnom redu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Kada su u pitanju određivanja nadležnih parlamentarnih komisija za razmatranje određenih zakonskih prijedloga Kolegij je to učinio, potvrdila je Krišto, ali ta radna tijela državnog parlamenta još uvijek nisu formirana.

Stoga će Kolegij, odlučeno je, uputiti dopis svim političkim predstavnicima i svim klubovima u Predstavničkom domu da što hitnije organiziraju razgovore kako bi se uspostavila i izvršna i stvorile pretpostavke za funkcioniranje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Iako je Kolegiju ovo šesta sjednica niti jedna sjednica Doma nije održana, osim konstituirajuće 6. decembra, a bile su zakazane i dvije hitne koje nisu realizirane, jedna koja nije ni počela jer nije bilo kvoruma i druga koja je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.