Krišto: Pitanje Izbornog zakona dovodi u pitanje integritet BiH

borjana kristo

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto kazala je danas da se po dosad iznesenim stavovima u pogledu prijedloga Izbornog zakona za koje se zalažu Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) može zaključiti da ti zakoni neće biti prihvaćeni, što, po njoj, prije svega govori o negiranju BiH, pa i jednog od konstitutivnih naroda.

– Ono što je predložio Klub hrvatskih izaslanika je u popunosti sa Ustavom BiH, provodi odluke Ustavnog suda i ni na koji način nije diskriminirajuće – smatra ona.

Bez obzira na to kakav će biti ishod danas na sjednici Predstavničkog doma, istakla je Krišto, u BiH se mora postići dogovor u vezi ovakvih stvari jer se dovodi u pitanje opstojnost, politička stabilnost i sigurnost BiH, pa čak i njen integritet.

– Stoga se oko takvih stvari uistinu mora dogovoriti na razini političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda jer je to budućnost BiH – podvukla je.

Jasno je naglasila da ukoliko se BiH želi prihvatiti kao država tri konstitutivna naroda, onda ti narodi i Ustavom i Izbornim zakonom moraju biti jednakopravni.

– Ukoliko se prihvataju odluke Ustavnog suda, onda su principi jasni i do rješenja se može doći vrlo brzo – zaključila je.