Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energetski paket

Krišto-Sattler: 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima

kristo sattler fena
Foto: Fena

Po Sattlerovim riječima, ovaj korak znači da će BiH primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima. Po njegovim riječima, to je oko 170 hiljada domaćinstava u BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uručila je danas šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru potpisani Sporazum o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između Evropske unije i BiH. Ovaj paket, vrijedan 70 miliona eura, omogućit će pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju s rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tom prilikom je podsjetila da je Vijeće ministara BiH u ovom sazivu usvojilo ovaj sporazum i na taj način stvorilo pretpostavke da se on implementira, odnosno da ide u dalju proceduru.

– Radi se o paketu podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona eura za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama koje su izazavale porast cijena – kazala je Krišto.

Na ovaj način, dodala je ona, pomažemo najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH, koje su se suočile s porastom cijena energenata.

– Zatim, konkretna pomoć ide na pomoć stambenim jedinicama, u smislu energetske efikasnosti. Također, podrška ide u okviru ovog paketa malim i srednjim poduzećima, koja su zapravo i osnova naše ekonomije, a i ono što bi trebalo činiti u budućnosti, ekonomski rast i razvoj – navela je Krišto.

Također je pojasnila da su institucije BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, ovlaštene na potpisivanje sporazuma.

– Drugim sporazumom je regulirano kako i na koji način se raspodjeljuju sredstva unutar BiH. Postoji sporazum o akcijskom planu. Sva sredstva sa nivoa BiH dijele se na način da 66,6 posto pripada FBiH, 33,3 posto RS-u i ostatak odnosno jedan posto sredstava ide Brčko Distriktu. Tako da svaka institucija koja bude dobila ova sredstva se motra odnositi na način da to bude transparentno i odgovorno u smislu i dodjele i trošenja sredstava. To su zapravo uvjeti na koji bi način mogli nastaviti koristiti ova sredstva – pojasnila je predsjedavajuća Krišto.

Zahvalila se Evropskoj uniji i njenim institucijama na pomoći koju pružaju BiH.

Foto: Fena

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je izrazio zadovoljstvo što je BiH potpisala ovaj finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije.

Po njegovim riječima, ovaj korak znači da će BiH primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima. Po njegovim riječima, to je oko 170 hiljada domaćinstava u BiH.

Također će pomoći energetsku tranziciju kao vid ulaganja u budućnost ove zemlje.

Ambasador Sattler je kazao da inflacija koja je rezultat ruske agresije na Ukrajinu, podrazumijevala je i povlačila je za sobom izuzetno tešku prošlu zimu, prije svega za najsiromašnije porodice, ne samo u BiH već i širom regiona.

– Upravo iz tog razloga, u oktobru prošle godine, prilikom svoje posjete predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je paket podrške u vrijednosti jedne milijarde eura za cijeli region. Polovina te podrške od jedne milijarde ide kao direktna pomoć porodicama, preduzećima, poslovnom sektoru i srednjoročno kao investicija za cijeli region – naveo je ambasador Sattler.

Napomenuo je da u okviru ovog paketa energetske podrške 50 miliona se osigurava za najsiromašnije porodice, dodatnih 10 miliona ide za privatni sektor, za unapređenje energetske efikasnosti, a preostalih još 10 miliona također za adaptaciju i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

Ambasador Sattler je kazao da je nakon današnjeg potpisivanja finansijskog sporazuma, zadatak na entitetima i Brčko Distriktu da usaglase modalitete za samu raspodjelu, odnosno plasman osiguranih sredstava, na način da dođu do onih koji su u najvećem stanju potrebe.

Naglasio je da je ovo prvi put da imaju ovakav modalitet saradnje i pomoći Bosni i Hercegovini, dakle modalitet direktne budžetske podrške, koji je već neko vrijeme prisutan sa drugim zemljama u regionu, a u BiH prvi put.

– U kontekstu napretka BiH na evropskom putu vrlo je važno u ovom trenutku pokazati da ima sposobnosti i kapacitete da apsorbuje i da upravlja značajnim resursima i prilikama koje će se otvarati kako se BiH bude približavala EU – kazao je ambasador Sattler.

Po njegovim riječima, način kako BiH bude upravljala sredstvima koja se osiguravaju kroz ovaj paket predstavljat će zanačajan indikator za bilo koju buduću podršku koja se osigurava od strane EU.

– Što se nas tiče, mi smo spremni. Naša je ruka ispružena. Čekamo da se finalizira proces formiranja vlasti. Čim taj proces bude finaliziran, naš plan je da idemo sa organizacijom političkog foruma na najvišem nivou, gdje će se naše najviše rukovodstvo susresti sa predsjedavajućom Krišto i drugim čelnim ljudima ove zemlje, razgovarati o prvom setu reformi s kojima bi se trebalo ići u realizaciju – naveo je ambasador Sattler.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Sattler je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Vijeće ministara BiH formirano u rekordnom roku. Ocijenio je da su imali dobar start, te da su u protekla tri mjeseca već radili na jako puno pitanja.

– Ali ne možemo zanemariti činjenicu da entiteti u ovoj zemlji imaju široke nadležnosti i nema istinskih reformi niti pravih iskoraka bez njihovog angažmana. Zato s nestrpljem očekujemo da se zatvori ovaj krug formiranja vlasti i da imamo u narednim sedmicama taj cijeli proces kompletiran. U kontekstu pripreme za politički forum na najvišem niovu, u nekih mjesec dana mi bi mogli biti spremni sa svoje strane tako da bi to već moglo biti u maju – naveo je ambasador Sattler.