Krišto: SDA i HDZ ne podržavaju izmjene Izbornog zakona

borjana kristo

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da nema političke volje da budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH jer za predstavnike Bošnjaka nije prihvatljivo ništa što dolazi od predstavnika hrvatskog naroda.

“To smo čuli i u Predstavničkom domu, gdje su jasno rekli da treba prihvatiti hitnu proceduru i što prije da taj zakon padne. Izborni zakon BiH mora se promijeniti”, rekla je Krišto novinarima u Sarajevu.

Ona kaže da nema političke stabilnosti bez izmjena Izbornog zakona BiH koje moraju da budu u skladu sa važećim Ustavom i koje moraju da sprovode odluke Ustavnog suda BiH i ne smiju nikako da diskriminišu bilo koga.

Prema njenoj ocjeni, izmjene Izbornog zakona BiH koje je uputio HNS sasvim su prihvatljive.

Komentarišući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je uputila SDA, Krišto je rekla da je za HDZ taj prijedog neprihvatljiv jer je apsolutno u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH i ne provodi odluku Ustavnog suda BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) rekao je novinarima da njegova stranka neće prihvatiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je došao iz Doma naroda, a čiji su predlagači delegati iz reda hrvatskog naroda.

“Očekujem da taj prijedlog sutra neće biti usvojen u Predstavničkom domu”, kaže Džaferović, dodajući da očekuje da će prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je uputila SDA biti prihvaćen u prvom čitanju.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 21. decembra, biće nastavljena sutra raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Prethodno su poslanici usvojili zahtjev Doma naroda kao predlagača zakona da on bude razmatran po hitnom postupku. Ovaj zakonski akt Dom naroda je usvojio na prijedlog Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.