Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Krišto se sastala s Michelom i Varhelyijem: 14 prioriteta ostaje u fokusu rada Vijeća ministara

l_5b70bffd0c2027bee9d050b86170998f

Krišto je zahvalila predsjedniku Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj potpori i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila predsjedniku Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj potpori i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u.

Predsjednik Evropskog vijeća Michel čestitao je predsjedavajućoj Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u idućem razdoblju, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim razinama.

Istaknula je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih razina vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizira rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usuglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

S Varhelyijem razgovarala o evropskim prioritetima

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bih Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem o narednim koracima na ispunjavanju EU agende, objavio je Varhelyi nakon sastanka.

– Potvrđeno je da je počeo rad na neophodnim reformama na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Dogovoreno je da brzo u okviru foruma na visokom nivou – naveo je Varhelyi na Twitteru.

Kako je najavljeno, tokom posjeta europskim institucijama Krišto će se susret s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Planirani su i sastanci s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom i predsjednikom Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) Davidom McAllisterom.

Programom posjeta planirano je i obraćanje Krišto pred Odborom Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.