Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles

Krišto se sastala sa Von der Leyen i Borrellom

Kristo – Von detr Leyen 21-3-2023 (1)

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o saradnji institucija BiH sa Evropskom komisijom.

Krišto je informirala predsjednicu Evropske komisije o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu.

Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt budžeta za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz evropske agende.

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Krišto je rekla da, usljed složenosti političkog sistema u BiH, napredak na evropskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih nivoa vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna podrška evropskih institucija.

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebiti pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto.

Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status.

Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti taj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Krišto je danas razgovarala i sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto je rekla da je dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU i motiv za maksimalnu angažiranost institucija nadležnih za pitanja europskih integracija.

Podsjetio je na značaj Visokog foruma na političkoj razini, kao forum u kojem bi se pratila implementacija svih aktivnosti koje se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.