BiH

Kandidatkinja za Predsjedništvo BiH

Krišto: U Predsjedništvu treba biti 3:0 za Bosnu i Hercegovinu

28/09/2022

Eventualni izborni inženjering i nametanje političkih predstavnika Hrvatima doveli bi Bosnu i Hercegovinu u bezizlaznu i lošu situaciju te dodatno unazadili odnose i povjerenje među narodima, rekla je Borjana Krišto

U intervjuu za Večernji list kandidatkinja za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto (HDZ) govorila je o izbornoj kampanji, programu, trenutnom mandatu i odnosima sa susjedima, poručivši da u Predsjedništvu “mora biti 3:0 za Bosnu i Hercegovinu”.

“Predsjedništvo BiH treba, prije svega, imati odnos 3:0 za Bosnu i Hercegovinu. Znači, svaki član Predsjedništva treba djelovati u korist BiH i njezinih naroda. Tek ćemo tada imati dobro posloženu vanjsku i unutarnju politiku bez preglasavanja i nametanja. Mislim da nekakva priča o dva protiv jednog zapravo služi samo u svrhu zastrašivanja i animiranja Bošnjaka da ponovno glasuju za predstavnika drugoga naroda. U Predsjedništvu BiH, kao kolektivnom tijelu izvršne vlasti, moraju sjediti legitimni predstavnici svakog od konstitutivnih naroda koji će onda konstruktivnim dijalogom i razumijevanjem djelovati u skladu sa svojim ovlastima na korist svih koji žive u BiH”.

Krišto je odgovorila i na pitanje kakve su posljedice eventualnog “izbornog inženjeringa”, odnosno izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda primarno glasovima pripadnika drugih naroda?

“Nesagledive. Zbog neizmijenjenih izbornih pravila i svoje brojnosti u FBiH, koja nam je zajednička izborna jedinica, Bošnjaci opet mogu izabrati Hrvatima predstavnika u Predsjedništvo BiH, kao što su to već tri puta i učinili. Nedopustivo je da Hrvati biraju jedno, a dobiju nešto sasvim drugo. Eventualni izborni inženjering i nametanje političkih predstavnika Hrvatima doveli bi Bosnu i Hercegovinu u bezizlaznu i lošu situaciju te dodatno unazadili odnose i povjerenje među narodima. Nametanje i biranje predstavnika drugima pokazalo je svoje rezultate u prošlom razdoblju, kada su se politička situacija i funkcioniranje svih institucija zakomplicirali do te mjere da su dovedene u pitanje opstojnost i europska budućnost BiH. Institucija legitimnog predstavljanja mora se uvažavati. U proteklom razdoblju hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH, a svi su ti prijedlozi u potpunosti bili usklađeni s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. U BiH se moramo pridržavati onoga što je pravno nasljeđe i okosnica našeg Ustava. Nastavit ćemo se dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani. Odlučno ćemo se suprotstaviti svim inicijativama koje budu išle u smjeru dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH. Želim vjerovati da do takvih inicijativa ipak neće doći.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.