BiH

Poslanica u Predstavničkom domu

Krišto: Za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke

23/07/2021

Dodala je da je ovo njeno osobno promišljanje u kontekstu rada na razini i u institucijama zakonodavne vlasti u BiH

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je, komentirajući odluku visokog predstavnika Velentina Inzka koji je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, kazala da se ne ulazeći apsolutno u sadržaj, pita šta se to dogodilo u odnosu na posljednje vrijeme.

Inače, navela je ona, za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

– Mislim da je to stvar nas koji smo trebali raditi, a iskreno sam iznenađena i nakon proteka određenog vremena kada već govorimo o nekakvom zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogled na budućnost i odgovornost političkih predstavnika koji kreiraju i koji imaju odgovornost u BiH da to rade. Mislim da sve skupa, takve odluke i potezi nisu dobri za BiH, napose u ovim trenucima, bez obzira i na sadržaj i na bilo šta. Nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu sigurnost političku i stabilnost – kazala je Krišto.

Dodala je da je ovo njeno osobno promišljanje u kontekstu rada na razini i u institucijama zakonodavne vlasti u BiH.

Upitana da li je BiH potreban ovakav zakon, odgovorila je da o tome ne bi govorila, te da bi to bio redovan postupak koji bi se znao kako se donosi legislativa, na koji način.

– Kao diplomirani pravnik uvijek prilazim odlukama određenih sudova na način da ih poštujem, ali ima svako kazati, kao politička osoba, svoj stav koji je nikakav drugačiji nego politički. Ali u svakom slučaju, sve odluke, i svima trebamo prilaziti na taj način da su one, na neki način, obvezujuće, da ih treba poštivati itd. A o drugim stvarima se također nekim drugim zakonom i legislativno treba urediti – navela je Krišto.

Stoga, dodala je ona, “ako je BiH država, treba biti tri konstitutivna naroda, oni se u njoj moraju odrediti o njenoj budućnosti, o njenoj stabilnosti“.

– Mislim da ovo sve skupa ne vodi nečemu što je dobro i što je interes BiH – smatra Krišto.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.