Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve više zaraženih

Kritična situacija u UKC-u Tuzla: Pacijenti stižu s teškim kliničkim slikama (VIDEO)

korona tuzla

Iz Respiratornog centra upozoravaju da je klinička slika pacijenata sve teža, ali i da je sve češće riječ o pacijentima mlađe dobi.

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona se usložnjava, a s pogoršanjem epidemiološke situacije došlo je i do povećanog broja hospitaliziranih osoba. Trenutno su na UKC-u Tuzla hospitalizirane 152 osobe, dok su četiri na mehaničkoj ventilaciji.

Iz Respiratornog centra upozoravaju da je klinička slika pacijenata sve teža, ali i da je sve češće riječ o pacijentima mlađe dobi.

Borbu sa koronavirusom u Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata izgubilo je pet osoba, od kojih je najmlađa tridesetsedmogodišnji muškarac iz Živinica – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 227 testiranih osoba od kojih je 47 pozitivno na SARS COV-2. Hospitalizirane su 152 osobe, dok su četiri na respiratoru. Ljekari ističu da je situacija teža nego krajem prošle godine.

– Kada uporedimo najteži period prošle godine i sada možemo reći da je ovaj period teži, iz razloga što nam dolazi veći broj pacijenata, mlađih pacijenata, te pacijenata sa težim kliničkim slikama – kazala je anesteziolog u Respiratornom centru dr. Šuhreta Alić.

Popunjenost Klinike za plućne bolesti, odnosno Respiratornog centra, trenutno je oko 70 odsto kapaciteta, s tim da svakodnevno postoji tendenca popunjavanja, ističe Alić, dodajući da kadrovski kapaciteti još nisu upitni. Jedino što zabrinjava je premorenost medicinskog osoblja, koje ulaže nadljudske napore u borbi protiv COVID-19 već više od godinu dana.

Dr. Alić napominje da im najviše nedostaje svjež kadar, kadar koji bi se educirao za rad u Respiratornom centru.

Po njenim riječima, Respiratorni centar je odjeljenje intenzivne terapije, te je za edukaciju potreban duži period, obzirom da ne znaju koliko će trajati ova pandemija.

– To nam je od prioritetnog značaja – navela je ona.

Najmlađi pacijent koji je trenutno smješten u Respiratorni centar ima 39, dok najstariji ima 81 godinu. Prosječna starosna dob je između 55 i 60 godina, dok su kliničke slike veoma teške.

– Radi se o pacijentima koji ili ne mogu uopće disati, respiratorno su insuficijentni, te ih moramo odmah uspavati, intubirati i postaviti na respirator, ili ukoliko pak mogu da dišu, mi im pomažemo nekim tipovima neinvazivne ventilacije. Riječ je uvijek o pacijentima kojima je potreban veći protok kiseonika – pojasnila je.

Oporavak pacijenata koji su smješteni u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla traje u prosjeku do 20 dana, odakle se pacijenti dalje izmještaju na druge klinike na dalji tretman i njegu.

Životnu bitku sa koronavirusom u TK od početka epidemije do danas izgubilo su 692 osobe.