Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijeke se izlile iz svojih korita širom BiH, voda prijeti kućama (FOTO)

BiH

Нови Град – водостај у порасту
Teško stanje i u Bosanskom Novom (Foto: Srna)

Usljed povećanog vodostaja uzrokovanog padavinama rijeka Bliha izlila se u Sanskom Mostu i voda prijeti kućama u Alagića polju, a u naselju Krkojevci kod Sanskog Mosta poplavljen je dio poljoprivrednog zemljišta zbog većeg vodostaja Sane, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK).

“Stigao nam je vanredni izvještaj za općinu Sanski Most u kojem se navodi da je u protekla 24 sata na tom području palo 44 litra kiše po metru kvadratnom, te da je nakon toga formiran i sniježni pokrivač od jednog centimetra. Po prestanku padavina u narednim danima očekuje se stagnacija i pad vodostaja Sane i njenih pritoka”, rekao je Kartal.

Tržac u opasnosti (Foto: Cazin.net)

Inače, trenutni vodostaj Sane je 313 centimetara, a kritična tačka je 380 centimetara.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona potvrdio je da je rijeka Una u Bihaću jutros premašila kritičnu tačku, ali da za sada još nema prijetnji od poplava.

“Jutros je premašena kritična tačka. U Gradu Bihaću vodostaj Une iznosi 101 centimetar, a kritična tačka je 100 centimetara. Uzrokovano je to kišnim padavinama koje su iznosile 40 litara po metru kvadratnom”, naveo je Kartal.

On je istakao da je usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane mutnoće pitke vode vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća što je ustanovljeno analizom.

“Potrošaćima se preporučuje prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži prije upotrebe za piće”, naveo je Kartal.

Tržac u opasnosti (Foto: Cazin.net)

Inače, nakon olujnog vjetra koji je proteklih dana puhao na području USK-a usljed čega su oštećeni brojni privredni i stambeni objekti do sada su stanje prirodne nesreće proglasila dva grada i to Bihać i Cazin i općina Bosanska Krupa.

“Bosanska Krupa je prva proglasila stanje prirodne nesreće jer je manja općina i brže su sagledali situaciju. Nakon njih to je učinio i Grad Cazin dan kasnije. Ali od početka je postojala dobra saradnja gradonačelnika Cazina kao komandanta i načelnika Štaba koji je šef civilne zaštite. Išli su po terenima i sagledavali situaciju od samog početka olujnog nevremena”, istakao je Kartal.

Naveo je da je Grad Bihać treći koji je imao štete na području USK-a koji je proglasio stanje prirodne nesreće.

“Pošto su naselja i mjesne zajednice Srbljani, Brekovica, Sokolac na uzvišenjima sporije se sagledala situacija na tom području. Ali, Grad Bihać nije zakasnio što se tiče propisa i zakona kada je u pitanju proglašenje stanja prirodne nesreće”, poručio je Kartal.

Vrbas premašio kotu redovne odbrane od poplava

Vodostaj Vrbasa na hidrološkoj stanici Delibašino selo premašio je kotu redovne odbrane od poplava za 19 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema mjerenjima jutros u 8.00 sati vodostaj Vrbasa je na hidrološkoj stanici Delibašino selo iznosio 319 centimetara.

Vodostaji Une i Sane u Bosanskom Novom su u porastu i na ovom području na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros u 7.00 sati bio je 398 centimetara, a Sane 416 centimetara i u odnosu na juče viši su za oko 75 centimetara.

Kolektori u Bosanskom Novom, koji izbacuju vodu iz korita, bili su uključene od utorka 12. decembra do juče, a ponovo su uključeni sinoć u 22.00 sati.

U protekla 24 sata na području ove opštine palo je 24 litra kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju od juče popodne u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Bosanski Novi-Vitasovci-Radomirovac.

U Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalnog zemljišta

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona navode da se današnja situacija sa vodostajem rijeka i hidroakumulacijom jezera Modrac smirila u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježen porast, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilne kišne padavine tokom jučerašnjeg dana dovele su do porasta vodostaja rijeka širom BiH, a kada je riječ o Tuzlanskom kantonu najgora je situacija zabilježena na rijeci Spreči u Gračanici.

“Na Karanovcu vodostaj je u petak bio 338 centimetra zbog čega je bilo poplavljeno nekih pedesetak hektara priobalnog zemljišta. Situacija se danas smirila u odnosu na jučerašnju. Ne očekujemo veće probleme što se tiče poplava, jer i vremenska prognoza govori da će kišne padavine stati i da ide period hladnijeg vremena. Trenutno je u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalja“, kazao je Salih Strašević iz Operativnog centra KU CZ Tuzlanskog kantona.

Naveo je da je hidroaukumulacija na Modracu u petak je bila 199,69 metara nad morem i približila se tački prelijeva od 200 mnm.

“Međutim, jutrošnje mjerenje pokazalo je da je došlo do pada vodostaja za sedam centimetara, pa sada iznosi 199,56 mnm“, navodi Strašević.

U blagom porastu je i rijeka Jala, čija je visina jutros u sedam sati u Tuzli iznosila 59 centimetara. Iako je to nešto manje u odnosu na stanje prije nekoliko dana Jala je nakon kratkotrajnog opadanja uslijed kiše ponovno počela da raste.

Rijeke u ZDK u porastu

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je u porastu zbog kiše koja je padala ili ponegdje još pada, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK najnovija visina vodostaja rijeke Bosne mjerena u Zenici iznosi 280 centimetara.

Kako se navodi za naredne dane, očekuje se značajan porast vodostaja sa prognoziranim vrhom vodnog vala 17. decembra, kako na glavnim vodotocima, tako i na pritokama.

“Predviđa se prevazilaženje određenih mjerodavnih kota za velike vode, pa je ova obavijest ujedno i upozorenje”, naglašeno je iz Kantonalne uprave CZ Zeničko-dobojskog kantona.

Istovremeno na svim vodotocima se na osnovu meteorološke prognoze naredne sedmice očekuje pad temperatura i prestanak padavina, pa samim tim i sniženje vodostaja.

Posla je bilo i za vatrogasce koji su u Maglaju intervenisali u naselju Tujnica na uklanjanju stabla koje je palo na kuću, kao i onih u Varešu koji su uklonili stablo koje ja palo na put prema selu Pržići.