Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritični vodostaji rijeka u BiH: Putevi za sela blokirani, otežano saobraćanje vozila

BiH

Izlila rijeka Una

Nastavak padavina koji je zabilježen u Bosni i Hercegovini uzrokovao je nastavak rasta pojedinih rijeka pa je tako vodostaj Une već za 16 centimetara premašio kritičnu tačku.

Inače, vodostaj Une u Bihaću iznosi 116 centimetara, dok je kritična tačka 100 centimetara. Naime, vodostaj Une usljed padavina u proteklim danima porastao za čak 40 centimetara i ima trend rasta.

Za više od deset centimetara u odnosu samo na jučer porastao je i vodostaj rijeke Jale i sada iznosi 70 centimetara prema mjerenjima izvršenim u Tuzli i ima trend rasta. Inače, jučer je vodostaj rijeke Jale iznosio 59 centimetara.

Visina vodostaja rijeke Sane prema mjerenjima u Sanskom Mostu iznosi 292 centimetra i ima trend pada. Inače, kritična tačka za rijeku Sanu je 380 centimetara.

I vodostaj rijeke Miljacke je u opadanju, a prema novim mjerenjima u Sarajevu (Ćumurija) iznosi 133 centimetra.

Iako je nešto veći nego ranijih dana vodostaj rijeke Bosne je u opadanju prema najnovijim pokazateljima. Tako je visina Bosne u Reljevu 335 centimetara, a u Zenici 306 centimetara.

Padavine su nešto manje nego proteklih dana, a u posljednja 24 sata najizraženije su bile u istočnoj Hercegovini, te dijelovima istočne Bosne.

Najviše padavina bilo je u Trebinju, Gacku, Foči, Han-Pijesku i na Bjelašnici.

Došlo je i do djelimičnog formiranja sniježnog pokrivača usljed prelaska kiše u snijeg. Tako je visina snijega u Livnu osam, Han-Pijesku šest, Gacku pet, Sokocu četiri, te Bugojnu, Nevesinju, Mrkonjić-Gradu i Sarajevu po tri centimetra.

Visina snijega na Bjelašnici iznosi 84 centimetra.

Kritično uz rijeku Bosnu

Zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne putni pravac za selo Ljubetovo, na području grada Zenica je i dalje u potpunosti blokiran, kao i putni pravac iz Nemile prema Orahovici za teretna motorna vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, jučer u posljepodnevnim satima u Nemili, na području grada Zenica zbog povećanja vodostaja rijeke Bosne došlo je do izlijevanja vode ispod podvožnjaka, te je u potpunosti blokiran putni pravac prema Orahovici za teretna motorna vozila dok se saobraćaj jednom saobraćajnom trakom koja je u višem nivou otežano odvija za putnička vozila.

Također, zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne putni pravac za selo Ljubetovo je od jučer u potpunosti blokiran.
Inače, prema navodima Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području tog kantona je visok.

No, visina vodostaja rijeke je jutros u blagom opadanju u odnosu na sinoć i manji je za 40 centimetara.

Naime, visina rijeke Bosne u Zenici jutros iznosi 320 centimetara, dok je sinoć u 20 sati visina vodostaja iznosila 360 centimetara.

Istovremeno, navodi se da se na slivu rijeke Bosne bilježi pojačan intenzitet porasta vodostaja na vodomjernim stanicama HS Maglaj i HS Žepče, dok se na ostalim uzvodnije pozicioniranim vodomjernim stanicama bilježi stagnacija i blago opadanje.

Što se tiče rijeke Save i dalje se bilježi blagi trend porasta vodostaja koji iznosi od jednog do dva centimetra po satu. Prema prognoznom modelu očekuje se da, u utorak, 19. decembra maksimalni nivo vodostaja dostigne visinu oko jedan metar nižu od kote početka redovne odbrane od poplava, nakon čega bi, ako se prognoze ostvare, trebalo da dođe do stagnacije i opadanja.

Obzirom da je na određenom broju vodomjernih stanica vodostaj prešao kotu obavještavanja i da se i dalje bilježi porast vodostaja, ističe se, da je obavijest ujedno i upozorenje.

“Obavještavamo sve nadležne institucije da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog djelovanja”, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Na osnovu meteorološke prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za narednu sedmicu očekuje se pad temperatura i prestanak padavina, pa samim tim i sniženje nivoa vodostaja.