Damir Krstičević

Krivična prijava hrvatskom ministru odbrane zbog ratnih zločina u BiH

damir krsticevic

Bratić u krivičnoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti, počinili dva krivična djela

Srpski advokat Dušan Bratić podnio je tužiteljstvu za ratne zločine Srbije krivična prijavu protiv hrvatskog ministra odbrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca u BiH, 12. i 13. septembra 1995.

Po pisanju lista, srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf – Jajce.

Bratić u krivičnoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti, počinili dva krivična djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.