Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična prijava protiv Čovića i Ljubića

BiH

covic ljubic

Udruženje logoraša Mostar podnijelo je Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, te protiv predsjednika Glavnog vijeća HNS-a i zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, zbog „Izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“, piše novinska agencija Patria.

Iz Udruženja logoraša u Mostaru u prijavi ističu da su nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu 29. novembra 2017. godine u predmetu Jadranko Prlić i ostali, Čović i Ljubić, u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnim presudama Haškog suda, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Haagu.

„Ovako djelovanje Dragana Čovića i Bože Ljubića, kao nespornog autoriteta u hrvatskom narodu, dovelo je do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru, te do međunacionalnih tenzija i razdora, te duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve udruženog zločinačkog poduhvata utvrđenog pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“, naveli su iz Udruženja, pozivajući se na član 163. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Iz Udruženja navode da je direktna posljedica djelovanja Čovića i Ljubića u javnom prostoru izazvala okupljanje građana na Rondou u Mostaru te spuštanje zastava na pola koplja, među kojima i zastavu Bosne i Hercegovine, iako niti jedan izvršni organ nije dao saglasnost za javno okupljanje i spuštanje državne zastave.

Iz Udruženja ističu i to da su pripadnici MUP-a HNK zatvorili ugostiteljske objekte u zapadnom dijelu Mostara te upućivali goste na Rondo da se pridruže ostalim građanima koji su protestirali protiv presude.

„Na ratnoj liniji razdvajanja bile su prisutne jake policijske snage, što je izazvalo strah među građanima istočnog dijela Mostara a zabilježeni su i incidenti“, navodi se, između ostalog, u prijavi Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona upućena početkom sedmice.