BiH

slučaj "Tomić"

Krivična prijava protiv Viškovića pred specijalnim tužiocima

30/10/2020

Podsjećamo, Okružni sud Banjaluka u julu ove godine je po drugi put poništio smjenu Tomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila

Krivična prijava protiv predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, koju je podnio bivši direktor Inspektorata RS Predrag Tomić jer je nezakonito razriješen sa te funkcije, proslijeđena je Republičkom javnom tužilaštvu, saznaje portal CAPITAL.

Tomić je krivičnu prijavu protiv Viškovića podnio 21. septembra ove godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Okružni tužilac Gordana Mijatović prijavu je prije nekoliko dana proslijedila na postupanje Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, nekadašnjem Specijalnom tužilašvu RS.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Višković nepostupanjem po pravosnažnim presudama počinio krivično djelo „Neizvršenje sudske odluke“ iz člana 341. stav (1), a u vezi sa stavom (3) Krivičnog zakonika RS i krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“ iz člana 315. stav (1) Krivičnog zakonika RS.

Tomić premijera smatra odgovornim jer Vlada nije ispoštovala sudsku presudu i vratila ga na mjesto direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, Okružni sud Banjaluka u julu ove godine je po drugi put poništio smjenu Tomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila.

Naime, sud je već ranije, prošle godine u martu, utvrdio da je Tomić nezakonito smjenjen 2018. godine. Vlada je zatim u maju prošle godine ispoštovala sudsku presudu, razriješila v.d. direktoricu Inspektorata Danijelu Batar i Tomića vratila na mjesto direktora. Međutim, izigran je sud jer je na istoj sjednici, samo par minuta kasnije, Vlada Tomića ponovo smijenila, a Batarevu ponovo imenovala.

Zbog toga je uslijedio novi sudski spor, a epilog je ponovo presuda u Tomićevu korist. Vlada je zatim 1. oktobra ove godine vratila Tomića na posao, da bi ga 8. oktobra ponovo smijenila.

Tomić je najavio dopunu krivične prijave protiv premijera Viškovića kao i podnošenje nove tužbe Okružnom sudu vezano za posljednju odluku o smjeni.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. godine na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

Komentari

Autor: Svjetlana Šurlan / Capital

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.