Krivične prijave: 30 djece u TK bez zdravstvenog osiguranja

BiH

20160406_2_15343734_7383346_Web

Sa područja Tuzle 30 socijalno ugrožene djece nema pravo na besplatne medicinske usluge. Rezultat je ovo neusvajanja incijative od Skupštine Tuzlanskog kantona (TK), kojom se zahtijevalo od Vlade TK da izradi zakonsko rješenje pomoću kojeg bi ova djeca ostvarila pravo na obavezno zdravstveno osiguranje kroz sistem socijalne zaštite.

˝Skupština TK je na prijedlog Vlade TK, na redovnoj sjednici 29. septembra prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom TK. Ovim su zakonom određene socijalne kategorije djece uzrasta od šest do 15 godina isključene iz prava na obavezno zdravstveno osiguranje. Radi se o djeci koja zbog siromaštva, zanemarivanja, zloupotrebe, eksploatacije i bolesti nisu uključena u redovan obrazovni proces˝, navela je na konferenciji za medije Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja ˝Zemlja djece u Bosni i Hercegovini˝.

20160406_2_15343734_7383345_Web

Sonja Brčaninović, direktorica Centra za socijalni rad u Tuzli

Bajramović je dodala da u kantonalnom budžetu postoje obezbjeđena sredstva za troškove liječenja neosiguranih lica, ali ta sredstva nisu operativna i mogu se koristiti samo ako je u pitanju bolničko liječenje.

˝Dakle, nemoguće je dobiti novac na nivou liječenja u primarnoj zdravstvenoj ustanovi, tako da roditelji ovo 30 djece ne mogu dobiti lijekove sa esencijalne liste. Ne treba napominjati da je riječ o kategoriji populacije od kojih većina nisu u mogućnosti kupiti lijek˝, kazala je Bajramović.

Zlatan Begić, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli, predložio je da se protiv odgovornih lica u Skupštini, Vladi i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK podnesu krivične prijave zbog kršenja Ustava. Trenutna situacija je, navodi Begić, očit primjer kršenja ustavnog poretka, a krše je, navodi on, upravo oni koji bi ga trebali štititi. Bajramović je podržala Begićev prijedlog i najavila da će organizacija koju predstavlja podnijeti krivične prijave.

Zlatan Begić, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli, predložio je da se protiv odgovornih lica u Skupštini, Vladi i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK podnesu krivične prijave zbog kršenja Ustava

Zlatan Begić, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli

Sonja Brčaninović, direktorica Centra za socijalni rad u Tuzli, ogorčena je uskraćivanjem jednog od osnovnih dječijih prava, koja su svim ustavima zagarantirana i Međunarodnom konvencijom o dječijim pravima.

˝Cijena mjesečnog zdravstvenog osiguranja iznosi 11,90 KM po djetetu, a mi u Centru za socijalni rad Tuzla već imamo listu od oko 1.000 ljudi kojima se plaća zdravstveno osiguranje. Smatram da ovo 30 djece neće predstavljati neko drastično opterećenje˝, kazala je Brčaninović, dodajući da je socijalna slika Tuzlanskog kantona katastrofalna.

Boris Krešić, također predavač tuzlanskog Pravnog fakulteta, naglasio je da ovaj problem uključuje još jedan, a to je isključenost najmanje 30 djece iz osnovnoškolskog nastavnog procesa, što je obaveza svakog djeteta u BiH.