Zbog povećanog broja zaraženih

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS razmatra donošenje restriktivnijih mjera

Sarajevo-Bascarsija

Članovi Štaba naglašavaju kako je osnovni razlog zbog kojeg je došlo do povećanja broja zaraženih nepoštivanje preporučenih mjera koje su na snazi.

Zbog činjenice da je proteklih dana došlo do značajnog povećanja broja zaraženih, što je promijenilo zdravstveno-epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS razmatra donošenje restriktivnijih mjera, a o kojima će javnost biti blagovremeno informisana, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, najviše zaraženih je u najmnogoljudnijim sarajevskim općinama, i to na: Ilidži 154, u Novom Gradu 151, te u Novom Sarajevu 143 zaražene osobe, trenutno.

Članovi Štaba naglašavaju kako je osnovni razlog zbog kojeg je došlo do povećanja broja zaraženih nepoštivanje preporučenih mjera koje su na snazi.

I ovoga puta, podsjećaju da na obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, te izbjegavanje masovnih okupljanja. Pored ovoga, ističu kako je potrebno sprovoditi kontinuirano čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i pranje i dezinfekciju ruku.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS ponovno apeluje na stanovništvo da se ponaša maksimalno disciplinirano i odgovorno, pridržava svih navedenih i propisanih mjera te tako preuzme odgovornost za vlastito zdravlje i zdravlje svoje porodice, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

“Posebno pozivamo stanovništvo da ne nasjeda na širenje neprovjerenih informacija i posljedično panike te da bude aktivan sudionik borbe protiv koronavirusa, kao i da se informiše samo iz provjerenih i relevantnih izvora”, navode iz Kriznog štaba.