Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton

Krizni štab objasnio zašto ugostiteljski objekti mogu raditi samo do 20 sati

tuzla

Načelnik Klinike za infektivne bolesti prof. dr Sead Ahmetagić smatra kako se ovakvim odlukama čini sve da ne dođe do sloma zdravstvenog sistema

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata zbog pogoršane epidemiološke situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugostiteljski objekti prema toj odluci mogu raditi do 20 sati što je izazvalo revolt vlasnika i uposlenika u ovoj djelatnosti koji su za sutra u podne najavili mirne proteste ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Na današnjoj press-konferenciji članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su istakli kako njihova posljednja odluka nije donesena ni protiv koga već samo s ciljem zaštite zdravlja građana.

“Odluku smo donijeli nakon razmatranja trenutne epidemiološke situacije, vodeći se rezultatima testiranja, podacima o mutaciji virusa i epidemiološkom situacijom u regionu. Vođeni dosadašnjim iskustvom odlučili smo se na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata s ciljem sprečavanja širenja virusa kao što smo to imali u novembru i decembru prošle godine. Ponovo imamo slučajeve zaraze u svim općinama i gradovima TK i ova odluka je striktno vezana za trenutnu epidemiološku situaciju”, kaže dr. Maida Mulić, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla prof. dr Vahid Jusufović smatra da je situacija dovoljno upozoravajuća i da je treći val koronavirusa neminovnost koja čeka stanovnike TK.

“U poređenju s prošlim ponedjeljkom imamo udvostručen broj hospitaliziranih pacijenata. Prošli ponedjeljak ih je bilo 33, a trenutno imamo 61 hospitaliziranog pacijenta. U Respiratornom centru prošli ponedjeljak smo imali šest, a trenutno 13 pacijenata. Imamo 11 zaraženih uposlenika UKC-a Tuzla, a u protekloj godini njih 525 je bilo zaraženo koronavirusom i mnogi od njih, čak više od pola, nije se u potpunosti oporavilo. Ovo treba shvatiti ozbiljno i mi moramo spremno dočekati treći val koronavirusa”, kaže prof. dr. Vahid Jusufović.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti prof. dr Sead Ahmetagić smatra kako se ovakvim odlukama čini sve da ne dođe do sloma zdravstvenog sistema.

“Epidemiološki pokazatelj je veoma važan, a mi opet imamo zarazu u svim općinama i gradovima u TK. Taj podatak je upozoravajući znak”, smatra prof. dr Sead Ahmetagić.

Uprkos navedenom ugostitelji i radnici u ugostiteljstvu su za sutra najavili mirne proteste ispred sjedišta Vlade TK u Tuzli.