BiH

odluka na vladi

Krizni štab predložio ukidanje policijskog sata u Federaciji

17/05/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Predloženo je i povećaje broja osoba na otvorenom na 70 ljudi, a u zatvorenom na 30 ljudi

Krizni štabFederalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio ublažavanje aktuelnih mjera, s obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 28 slučajeva/100.000 stanovnika. Sedmodnevna incidenca iznad 50 slučajeva/100.000 stanovnika zabilježena je u dva kantona: Hercegovačko- neretvanskom i Posavskom.

Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je ukidanje ograničenja kretanja stanovništva, a da rad ugostiteljskih objekata definiraju kantonalni krizni štabovi, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Predloženo je i da se dozvole javna te okupljanja u ugostiteljskim objektima do 30 osoba u zatvorenim prostorima, a do 70 na otvorenom, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Također je predložena i naredba zdravstvenim ustanovama za pružanje svih zdravstvenih usluga za koje su registrovani.

VEZANI TEKST Čerkez kaže da “ima nikad bolje vijesti”

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je vakcinisano više od 70.000 osoba, a u narednom peridu se očekuje veći broj vakcinisanih, imajući u vidu da kontinuirano pristižu vakcine.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje koja je zakazala sjednicu za četvrtak kada bi odluka trebala biti i donesena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.